Da li je 3.654 eura dobra plata? To je prosječna plata u Njemačkoj, evo ko ima višu a ko manju platu - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Da li je 3.654 eura dobra plata? To je prosječna plata u Njemačkoj, evo ko ima višu a ko manju platu
eurici

Da li je 3.654 eura dobra plata? To je prosječna plata u Njemačkoj, evo ko ima višu a ko manju platu

Kolika je plata u Njemačkoj zavisi od raznih faktora – uključujući lične okolnosti, industriju ili odnosnu radnu poziciju. Plate ovise i o poreznom razredu, imate li djecu, te plaćate li dodatne poreze, poput crkvenog poreza.

Od više od 560.000 procijenjenih informacija o platama, srednja godišnja bruto plata u Njemačkoj iznosi 43.842 eura. To je oko 3.654 eura bruto mjesečno. Dakle, od preko 560.000 podataka o platama, polovica ispitanih zarađuje više od te plate, dok druga polovica zarađuje manje prenosi Fenix-magazin.

Pročitajte još:

Da li je vaša plata dovoljno velika, da li ste fer plaćeni? Koliko je zaista vaša struka plaćena u Njemačkoj, koliko zaista možete zaraditi u vašoj struci. Provjerite OVDJE:

Na primjer, ako radite u zdravstvu i socijalnim službama, prosječna bruto plata iznosi 38.139 eura. To odgovara iznosu od oko 3.178 eura bruto mjesečno. Ovdje biste bili malo ispod prosjeka s bruto mjesečnim prihodom od 3.000 eura.

Ako ste pak ljekar, prosječna godišnja plata je 93.793 eura bruto. Dakle, bruto mjesečna plata iznosi oko 7.816 eura. U ovom slučaju zarađujete više od prosjeka.

Iznad prosjeka zarađuju i zaposleni u bankarskom sektoru (prosječna plata 57.631 eura), zrakoplovnoj industriji (56.153 eura), farmaciji (54.822 eura), osiguranjima (53.852 eura) i autoindustriji (52.284 eura).

Najmanje plate imaju zaposleni u sektoru logistike i dostave, ugostiteljstvu,  te zaposleni na poslovima čišćenja i održavanja higijene.

Ako ne radite u Njemačkoj a želite znati kolike su plate u vašoj struci ili vašu struku ne prepoznaje kununu, onda vašu platu možete provjeriti ovdje:

Evo kolike su plate u Njemačkoj – Zarade i troškovi života (Detaljan spisak plata)

Gdje najveća zarada u Njemačkoj?

Kada se usporede glavni gradovi u 16 saveznih zemlja, uočljiv je i veliki jaz u platama između Istoka i Zapada.

Najveća prosječna plata je u Stuttgartu (54.088 eura bruto godišnje), a odmah iza njega je München s bruto godišnjom platom od 53.595 eura. Wiesbaden, Düsseldorf, Hamburg su među gradovima s najvećim prosječnim platama.

U Magdeburgu, glavnom gradu Saske-Anhalt, pak, bruto godišnja plata iznosi 36.646 eura godišnje.

Sindikati traže više

Kada se analiziraju izneseni podaci dođe se do zaključka kako 3.600 eura bruto jeste prosječna plata u Njemačkoj, ali se postavlja pitanje je li isti iznos dovoljan za život u Njemačkoj.

S obzirom na inflaciju, cijene hrane, režija i najama koji rastu ne čude sve glasniji zahtjevi sindikata za dizanjem satnice u gotovo svim industrijama prenosi Fenix-magazin.

Pročitajte još:

Evo koliko je novca potrebno četveročlanoj porodici u Njemačkoj za život kroz mjesec dana (VIDEO)

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …