Uvodi li Njemačka četvorodnevnu radnu sedmicu ili ne? Radnici su za a vlada protiv. Evo šta to znači i šta bi se promijenilo: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Uvodi li Njemačka četvorodnevnu radnu sedmicu ili ne? Radnici su za a vlada protiv. Evo šta to znači i šta bi se promijenilo:

Uvodi li Njemačka četvorodnevnu radnu sedmicu ili ne? Radnici su za a vlada protiv. Evo šta to znači i šta bi se promijenilo:

Rade li Nijemci premalo? Sada se raspravlja i o radnoj nedjelji od četiri dana, iako njemačkoj privredi prijeti recesija, a u mnogim oblastima nedostaje stručna radna snaga

Njemački ministar finansija Christian Lindner nije pobornik uvođenja četverodnevne radne sedmice, smatrajući da je to prepreka prosperitetu. Čini se ni da njemački radnici nisu baš skloni četverodnevnoj radnoj sedmici prenosi klix.ba.

Lindner je među onima koji smatraju da je naporan rad ključ ekonomskog prosperiteta.

“Nikada u historiji društvo nije povećalo svoj prosperitet radeći manje. Ključ našeg prosperiteta ostaje naporan rad”, konstatovao je Lindner koji je čelnik poslovno orijentisane Stranke slobodnih demokrata (FDP).

Nije prvi put da osporava ideju o četverodnevnoj radnoj sedmici. Njegovi komentari su uslijedili tokom globalne rasprave o kraćoj radnoj sedmici.

Prema rezultatima istraživanja njemačke sindikalne fondacije Hans-Bockler iz maja ove godine, i njemački radnici imaju rezerviranost prema četverodnevnoj radnoj sedmici.

Od 2.575 radnika koji su učestvovali u istraživanju, njih 73 posto je kazalo da podržava uvođenje četverodnevne radne sedmice samo ako im plata ostane ista, osam posto je kazalo da podržava uvođenje četverodnevne radne sedmice uz snižavanje plate, dok je 17 posto kazalo da im četverodnevna radna sedmica nije prihvatljiva ni pod kojim uslovima.

Njemački javni servis ZDF je objavio da bi 50 njemačkih kompanija od 1. februara sljedeće godine trebalo uvesti probnu četverodnevnu radnu sedmicu, prenosi prenosi klix.ba .

Pročitajte jos:

Još lakše do posla u Njemačkoj, evo i kako

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …