PLUS 1.000 EURA BONUSA: Ovim radnicima u Njemačkoj 8,5% više novca od 2024 godine - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / PLUS 1.000 EURA BONUSA: Ovim radnicima u Njemačkoj 8,5% više novca od 2024 godine

PLUS 1.000 EURA BONUSA: Ovim radnicima u Njemačkoj 8,5% više novca od 2024 godine

Čak 8,5 posto više novca za zaposlene na određeno vrijeme od aprila 2024. na rok od 12 mjeseci. Upravni odbor IG Metalla donio je odluku o ovom zahtjevu na temelju preporuke odbora kolektivnog ugovora IG Metalla za privremeni rad (Leiharbeiter).

Važeći kolektivni ugovori o platama za rad na određeno vrijeme ističu 31. marta 2024. godine. Rast plata koji se sada može ponovno pregovarat će se primjenjivati od aprila 2024. godine.

Kolektivni pregovori počinju 15. decembra

Kolektivni pregovori svih DGB sindikata s poslodavcima na određeno vrijeme počinju 15. decembra 2023. godine naveo je IG Metall.

“Radnicima na određeno vrijeme također je važno da im se plate redovno povećavaju. Jedino se tako može ojačati kupovna moć građana unatoč rastu cijena. Ali povećanje plata nije jednostavno.

Potrebni radnici u proizvodnji BMW-a (Leiharbeiter) u Minhenu, Regensburgu, Landshutu i Dingolfingu. Satnica od 16 do 19 €

Poslodavci redovno odbijaju povećanje plate ili je žele zadržati što nižom”, naveo je Sindikat IG Metall, te je pozvao radnike da mu se pridruže “kako bi zajedno mogli provesti legitimne zahtjeve”.

IG Metall je isplativ za radnike na određeno vrijeme

Tokom proteklih deset godina IG Metall je s drugim sindikatima DGB-a, postigao brojna poboljšanja za radnike na privremeno.

Kolektivna minimalna satnica u 1. platnoj skupini porasla je sa 7,01 eura na trenutnih 13 eura.

Osim toga, postoje doplate u industriji kolektivnog pregovaranja do 65 posto koje je IG Metall nametnuo za privremene radnike u metalnoj i elektroindustriji, u industriji drva i plastike, te u industriji tekstila i odjeće.

Bonus od 1.000 eura

Tu su i regres i božićnica za zaposlene na određeno vrijeme, od ove godine po 200 do 400 eura, ovisno o duljini radnog odnosa.

Od 2021. postoji i članski bonus, koji će se nastaviti povećavati u 2024.: postoji dodatna isplata po 500 eura za božićni bonus i za godišnji odmor. To znači do 1.000 eura dodatno godišnje za članove sindikata.

Potrebni radnici u proizvodnji BMW-a (Leiharbeiter) u Minhenu, Regensburgu, Landshutu i Dingolfingu. Satnica od 16 do 19 €

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …