U restoranu u Njemačkoj zaposlio Bosanku “na crno”, oboje uhapšeni: Prijeti mu kazna zatvora do 10 godina - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / U restoranu u Njemačkoj zaposlio Bosanku “na crno”, oboje uhapšeni: Prijeti mu kazna zatvora do 10 godina

U restoranu u Njemačkoj zaposlio Bosanku “na crno”, oboje uhapšeni: Prijeti mu kazna zatvora do 10 godina

Pripadnici njemačke carinske kontrole izvršili su nenajavljenu kontrolu rada na crno i tom prilikom priveli državljanku Bosne i Hercegovine (23), koja je pokušala da pobjegne od njih.

Vlasnik vrištao “kontrola, kontrola”

Kontrolori rada na crno otkrili su slučaj ilegalnog rada, ali i ilegalnog boravka u Njemačkoj. Oni su ušli u jedan restoran u Gelsenkirchenu kako bi izvršili kontrolu radnika, ali onda je nastala prava drama.

Vlasnik restorana je uletio u kuhinju, uzvikujući: “Kontrola, kontrola”, nakon čega su pripadnici carine odmah reagovali.

Jedna od radnica na crno, državljanka BiH, pokušala je da pobjegne kroz zadnja vrata restorana. Međutim, kontrolori su se odmah dali u potjeru i djevojku su pronašli kako se krije u podrumu.

“Dana 21. novembra 2023. službenici finansijske kontrole rada na crno u glavnoj Carinskoj kancelariji u Dortmundu provjerili su restoran u Gelzenkirhenu. U restoranu je, između ostalih, zatečena i jedna državljanka BiH. Prvo je pokušala izbeći kontrolu bijegom, ali su je policajci brzo uhvatili u podrumu zgrade”, navedeno je u saopštenju Carinske kancelarije.

Pročitajte još:

Da li će radnik biti kažnjen ako prijavi “rad na crno”

Bosanka nije imala ni radnu ni boravišnu dozvolu

Kako bi mogli raditi, bosanskohercegovački državljani treba da imaju boravišnu dozvolu koja im daje pravo na rad na području Njemačke.

Žena, starosti 23 godine, identifikovala se s pasošem i ličnom kartom.

Nije imala odgovarajuću boravišnu dozvolu.

Protiv žene su carinici pokrenuli kriminalistički postupak zbog sumnje na nezakonit boravak u Njemačkoj, te su je privremeno uhapsili.

Imigracione vlasti sada će odlučiti kakva je njena sudbina.

Vlasniku prijeti zatvorska kazna do 10 godina

Protiv poslodavca se vodi postupak za pomaganje u nezakonitom boravku i nezakonitom zapošljavanju radnika bez važeće radne dozvole. Prijeti mu zatvorska kazna do deset godina. Osim toga, moguća je i kazna do 500.000 evra. Stranci koji ne dolaze iz EU-a, EGP-a ili Švicarske generalno trebaju boravišnu dozvolu za ulazak, boravak i rad u Njemačkoj.

Bez toga je zapošljavanje u Njemačkoj nezakonito.

“Osim toga, oni koji rade ‘na crno’, nemaju ni zdravstveno osiguranje ni osiguranje od nezgode, niti pravo na penziju ili naknadu za nezaposlene”, upozoravaju iz Carinske kancelarije u Dortmundu, prenosi “Fenix-Magazin“.

Pročitajte još:

Isplati li se raditi u Njemačkoj na crno?

Loading

O urednik

Također pogledajte

“U NJEMAČKOJ ŽIVE NA KREDIT, ZARADIO SAM 830.000€, ALI TO NIJE NIŠTA”. Vratio se iz Njemačke pa do detalja opisao kako je živio

U Njemačkoj svi žive na cijelu kvotu kredita, na minus… Tamo se robotizuješ iz pidžame u radnu …