Ovako bi 400.000 izbjeglica trebalo rasteretiti tržište rada - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Ovako bi 400.000 izbjeglica trebalo rasteretiti tržište rada

Ovako bi 400.000 izbjeglica trebalo rasteretiti tržište rada

140.000 Ukrajinaca koji su izbjegli u Njemačku ima posao, gotovo 19 posto. To je početak, ali to nije ni približno dovoljno, to se želi promijeniti s “Job-Turbo” najavljenim u oktobru. Kako bi osigurao da ovo bude uspješno, savezni ministar rada Hubertus Heil pozvao je ljude na samit o tržištu rada s predstavnicima preduzeća, sindikata, Federalnog zavoda za zapošljavanje i lokalnih općinskih udruga. U priopćenju potvrđuju da podržavaju plan savezne vlade i zapošljavaju izbjeglice na “skrojen i održiv način”.

Njemačka treba kvalificirane radnike, a istovremeno oko 200.000 izbjeglica iz Ukrajine i još 200.000 izbjeglica iz drugih zemalja ove godine napušta tečajeve jezika i integracije.. Sudionici se slažu da što se brže integriraju u posao, to će integracija bolje funkcionirati.

Pročitajte još:

8.11.2023. GODINE U NJEMAČKOJ STUPIO JE NA SNAGU NOVI ZAKON O USELJAVANJU RADNIKA: Evo šta je sve potrebno za lakše zapošljavanje u Njemačkoj

Nakon samita o tržištu rada Heil je istaknuo kako je sretan što su se politika, privreda, općine i socijalni partneri udružili. Zajedno su odlučili “preuzeti ovaj veliki zadatak integracije”. Uz dostatna financijska sredstva, centri za zapošljavanje sada bi trebali osigurati ne samo usavršavanje vještina i kvalifikacija i pružanje mogućnosti za usvajanje jezika, već i omogućavanje izvanrednih kvalifikacija.

Izbjeglicama iz Ukrajine i drugih zemalja treba ponuditi što prilagođenije ponude, kaže Heil. Za to je neophodna potpora njemačkih tvrtki. Heil se zalaže za zapošljavanje izbjeglica čak i ako još ne govore savršeno njemački. “Ne učiš njemački jezik samo na tečajevima, već i na poslu.”

Pročitajte još:

Još lakše do posla u Njemačkoj, evo i kako

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …