Evo koliku penziju možete ostvariti u Njemačkoj s minimalnom satnicom od 12 eura? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Evo koliku penziju možete ostvariti u Njemačkoj s minimalnom satnicom od 12 eura?

Evo koliku penziju možete ostvariti u Njemačkoj s minimalnom satnicom od 12 eura?

Zakonom propisana minimalna satnica u Njemačkoj iznosi 12 eura po satu. Stručnjaci su za njemačke medije izračunali koliku penziju mogu očekivati oni koji rade 45 godina za satnicu od 12 eura.

U izračunu mediji su pretpostavljali da radnik radi 45 godina rada uz minimalnu satnicu od 12 eura, te da nema prekida u radnom odnosu.

Glavni parametri za izračun:

12 eura minimalne satnice za 40 sati sedmično mjesečno = 1.920 eura bruto mjesečno,

Godišnji prihod, 12 x 1920 eura= 23.040 eura za 45 godina

U izračun penzije u obzir su uzeti i drugi parametri, poput raznih penzionih bodova. Stručnjaci su na kraju izračunali kako za 45 godina rada, radnici koji imaju satnicu mogu ostvariti 853,28 eura bruto penzije, prenosi Fenix Magazin.

Šta ako imate satnicu 15 eura?

Ako osiguranik radi 45 godina s minimalnom satnicom od 12 eura, prema sadašnjem zakonu primat će 853,28 eura bruto mjesečne penzije.

Kad bi radnik primao satnicu od 15 eura, pod istim uvjetima nakon 45 godina rada to bi rezultiralo s 1.066,67 eura bruto penzije.

“Uglavnom, može se reći da obje penzije ne štite građane od siromaštva. Zato je povećanje minimalne satnice tek prvi korak. Za primjerenu penzije potrebna je znatno viša minimalna satnica”, ističu stručnjaci a prenosi N1BiH.

Pročitajte još vezano za penzije u Njemačkoj:

Ovo je najniža penzija koju možete dobiti u Njemačkoj

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Evo koliko dobijaju njemački penzioneri nakon 35 godina rada:

Evo koliko morate zarađivati da biste ostvarili penziju od 1.500 eura, koliku penziju možete očekivati nakon 5 godina rada u Njemačkoj i još mnogo toga?

Loading

O urednik

Također pogledajte

(VIDEO) Evo šta se desi ako bosancu ne platite za njegov rad. Majstor Muhamed nije dobio novac, pa je krenulo razbijanje!

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se nemili događaj u Pećigradu kod Velike Kladuše u kojoj vlasnici …