Njemačke kompanije imaju problem koji bi mogao ugroziti cijelu privredu - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačke kompanije imaju problem koji bi mogao ugroziti cijelu privredu

Njemačke kompanije imaju problem koji bi mogao ugroziti cijelu privredu

POLOVINA njemačkih kompanija teško pronalazi radnike, utvrdila je privredna i industrijska komora DIHK u istraživanju objavljenom danas, upozorivši da nestašica radne snage ugrožava konkurentnost privrede. Udio firmi koje teško pronalaze radnike blago je smanjen, sa siječanjskih 53 na 50 posto, utvrdio je DIHK, ali problem je nestašica radne snage u sektorima koji bilježe visoke stope rasta i zahtijevaju visoko kvalificirane radnike.

“Situacija s kvalificiranom radnom snagom i dalje je kritična”, rekao je zamjenik izvršnog direktora DIHK-a Achim Dercks u izvješću “Uska grla u ponudi stručne radne snage ugrožavaju uspjeh u ključnim tehnologijama”. U njemačkoj privredi u cjelini nepopunjeno je po aktualnoj procjeni 1.8 miliona radnih mjesta.

80 posto firmi očekuje negativne posljedice

“To znači da će ove godine biti izgubljeno više od 90 milijardi eura dodane vrijednosti”, naglasio je Drecks, upozorivši da brojka odgovara više od dva posto bruto domaćeg proizvoda. Istraživanje je pokazalo da 80 posto firmi očekuje negativne posljedice nedostatka radne snage. 

Njih 16 posto bit će prisiljeno manje ulagati u Njemačku, posebno u sektorima strojogradnje i proizvodnje automobila, ali medicinske tehnike i uređaja za obradu podataka. Svjesna problema, njemačka vlada usvojila je ove godine novi zakon kako bi pomogla stranim radnicima da se nastane u Njemačkoj.

Više od polovine firmi smatra zapošljavanje stranih i kvalificiranih radnika mogućim rješenjem problema nestašice radne snage, pokazalo je istraživanje.

Pročitajte još:

Još lakše do posla u Njemačkoj, evo i kako

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radujete li se “Urlaubsgeld-u”? Novac stiže s platom u junu ili julu, pojedinci će dobiti do 2.686 eura, no, da li svi stanovnici Njemačke moraju dobiti regres?

U privatnom sektoru u Njemačkoj i ovog će ljeta, kao i prošle godine, regres – …