Napokon dobre vijesti stižu iz Njemačke: RADNICI U NJEMAČKOJ DOBIT ĆE VIŠE NETO OD BRUTA - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Napokon dobre vijesti stižu iz Njemačke: RADNICI U NJEMAČKOJ DOBIT ĆE VIŠE NETO OD BRUTA

Napokon dobre vijesti stižu iz Njemačke: RADNICI U NJEMAČKOJ DOBIT ĆE VIŠE NETO OD BRUTA

Dobre vijesti za sve porezne obveznike u Njemačkoj: porezne olakšice na dohodak će se povećati više nego što se mislilo, javljaju njemački mediji.

Njemačka vlada dogovorila je dodatne porezne olakšice za milione građana. Kako saznaju njemački mediji iz koalicijskih krugova, osnovna porezna olakšica na dohodak povećava se iznad dosad poznate granice, a planira se i veća porezna olakšica na djecu prenosi fenix.

Sukladno tome, iznos na koji se ne plaća porez na dohodak povećat će se iduće godine sa sadašnjih 10.908 eura na 11.784 eura za samce.

Pročitajte još:

Uskoro više od 250 eura “Kindergeld-a” u Njemačkoj

Vladajuća “Semafor-koalicija” planira povećati olakšice na djecu za gotovo 600 eura godišnje po djetetu sa 6.024 na 6.612 eura. Glasnogovornik Ministarstva financija potvrdio je ove iznose za njemačke medije.

Prema informacijama Ministarstva financija, osnovni porezni odbitak trebao je zapravo porasti na samo 11.604 eura po osobi 1. januara 2024., a olakšice na djecu trebale su porasti na samo 6.384 eura.

Svi porezni obveznici će imati koristi

Planirane su olakšice na svote na koje građani ne plaćaju porez na dohodak. Njihova je svrha garantovati da porezne vlasti ne zadržavaju iznose koji su namijenjeni osiguranju egzistencije.

Svi porezni obveznici imaju koristi od veće osnovne neoporezive naknade, iako osobe s niskim primanjima imaju više koristi nego osobe s visokim primanjima, jer je postotak neoporezivog dohotka u njihovom ukupnom dohotku veći nego kod bogatijih ljudi.

Ministar financija Christian Lindner (FDP) već je prije nekoliko sedmica predložio veće porezne naknade. Njegovo obrazloženje: Ako se građanski dohodak značajno povećaja zbog inflacije, kao što planira ministar rada Hubertus Heil (SPD), to se načelo mora prenijeti i na porez na dohodak.

Pročitajte još:

Njemačka ukida dječiji doplatak (Kindergeld) a uvodi KINDERGRUNDSICHERUNG. Evo koja je razlika:

Olakšice od oko 2 milijarde eura

Međutim, Lindner je naišao na zapreke od strane SPD-a i Zelenih. Glasnogovornik financijske politike Socijaldemokrata, Michael Schrodi, rekao je tada za novine: “Kada se bolje pogleda, ova veza između prilagodbe poreznih olakšica i građanskog dohotka nije uvjerljiva.”

Sada bi planovi trebali postati stvarnost – unatoč besparici u kojoj se vlada zapravo nalazi nakon presude Ustavnog suda. Prema izvješćima, olakšice iznose ukupno oko 2 milijarde eura.

Prema informacijama njemačkih medija, još uvijek nije jasno kada će se novi planovi tačno provesti. Olakšice bi građanima mogle stići tek “sredinom 2024. godine” – ovisno o tome kada Vlada usvoji novi godišnji porezni zakon prenosi fenix.

Pročitajte još:

KINDERGELD DO 636 EURA MJESEČNO: Uskoro bi ovoliko mogao iznositi dječji doplatak u Njemačkoj

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …