AKO RADITE MINI-JOB u Njemačkoj: Ovako sebi možete osigurati bonus od 3.000 eura - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / AKO RADITE MINI-JOB u Njemačkoj: Ovako sebi možete osigurati bonus od 3.000 eura

AKO RADITE MINI-JOB u Njemačkoj: Ovako sebi možete osigurati bonus od 3.000 eura

Ove godine radnici u Njemačkoj su imali priliku dobiti dodatni bonus od 3.000 eura. Ono što, međutim, malo ko zna jest da tu mogućnost imaju i neki penzioneri koji rade mini-posao.

Svako ko radi mini-job kao penzioner može, kao i svi ostali zaposleni, imati koristi od inflacijske naknade. To je 3.000 eura neoporezivo, bez obzira kolika je plata za mini-job. Jedina caka: poslodavac vam mora isplatiti ovu naknadu prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

OVO SU NAJBOLJI MINI-JOB POSLOVI, SATNICA I DO 50 EURA

Od prošle godine penzioneri u penziji mogu zarađivati koliko žele, ali im se plata ne uračunava u penziju. To otvara mnoge mogućnosti za poboljšanje prihoda.

Ako ne želite nastaviti raditi na svom starom poslu, možete prihvatiti mali posao. I iako mini-jobberi teoretski imaju pravo na božićnice, u praksi ih se obično ignorira.

Božićnice su težak zalogaj za poslodavce: ako ne plaćate porez, mali posao s božićnicom može se brzo pretvoriti u srednji posao koji podliježe doprinosima za socijalno osiguranje. A to bi dovelo i do dodatnih plaćanja poreza i za zaposlenike i za poslodavce.

Pročitajte još:

VAŽNA PROMJENA U NJEMAČKOJ: Sve što trebaju znati oni koji već rade ili žele raditi dodatan posao

Dodatak za inflaciju za penzionere

Rješenje za taj problem se zove premija za kompenzaciju inflacije.

Iako se bonus isplaćuje uz zaradu, ne uračunava se u ograničenje zarade za zaposlenike s nepunim radnim vremenom. “To znači da iz perspektive socijalne sigurnosti nema utjecaja na radni odnos”, kažu stručnjaci.

Ako imate nekoliko malih poslova, cijeli bonus od 3.000 eura možete dobiti neovisno o svakom radnom odnosu. A to se odnosi i na penzionere.

Nema plaćanja poreza

Posebno mogu biti sretni penzioneri jer im se premija ne uračunava u oporezivi dohodak. Ako ne plaćate porez bez premije, nećete platiti nikakve poreze ni kada vam bude isplaćena inflacijska premija.

I još bolje: ako vam novac ne treba nužno za darove, još uvijek imate godinu dana da sa šefom pregovarate o plaćanju. Poslodavci mogu isplaćivati premiju za inflacijsku naknadu do kraja 2024. – a to se ne mora dogoditi odjednom.

Dakle, ako želite, možete podijeliti bonus u nekoliko serija. Poslodavci također imaju prednost jer premija ne stvara nikakve dodatne troškove plaće i ostaju oslobođeni plaćanja poreza, javljaju njemački mediji a prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

VAŽNA PROMJENA U NJEMAČKOJ: Sve što trebaju znati oni koji već rade ili žele raditi dodatan posao

OVO SU NAJBOLJI MINI-JOB POSLOVI, SATNICA I DO 50 EURA

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …