IAKO VLADA PRORAČUNSKA KRIZA: Milioni u Njemačkoj mogu odahnuti, naknada od 563 eura im sjeda na račun u januaru - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / IAKO VLADA PRORAČUNSKA KRIZA: Milioni u Njemačkoj mogu odahnuti, naknada od 563 eura im sjeda na račun u januaru

IAKO VLADA PRORAČUNSKA KRIZA: Milioni u Njemačkoj mogu odahnuti, naknada od 563 eura im sjeda na račun u januaru

Već danima u Njemačkoj vodi se rasprava o socijalnoj naknadi Bürgergeldu. Planirano povećanje ove naknade i isplata se više ne mogu zaustaviti, kažu nadležna tijela prenosi fenix-magazin.

Dok političko prepucavanje oko građanskog dohotka – Bürgergelda dominira naslovnicama medija u Njemačkoj i vodi se rasprava o tome treba li ga povećati koliko je planirano ili ne, Savezna agencija za zapošljavanje (BA) jasno kaže: “Procesi isplate su već u toku.”

Pročitajte još:

Evo koliko iznosi državna subvencija (Bürgergeld), ako niste zaposleni

Glasnogovornik Agencije je rekao kako odustajanje od povećanja naknada na prijelazu godine, kako zahtijevaju tri političke stranke više nije tehnički moguće.

Svako ko je ikada imao veze s tehničkim procesima ili zna koliko su pripreme potrebne npr. informatičke promjene u firmama, vjerovatno neće biti iznenađen ovom viješću.

Upravo se čita:

NEZAPOSLENI U NJEMAČKOJ IMAJU VEĆA PRIMANJA OD ZAPOSLENIH?: Dao otkaz jer mu se uz primanje Bürgergelda ne isplati raditi

Isplata većih naknada mora biti tehnički provedena

Isplate naknada za januar 2024. više nije moguće tehnički otkazat, objasnio je glasnogovornik Agencije.

Osnovica za povećanje građanskog dohotka utvrđena je zakonom, a točan iznos rasta naknade utvrđuje Ministarstvo socijalne skrbi svake godine do kraja oktobra.

Prema želji vladajućih, više od pet miliona korisnika građanskog dohotka u Njemačkoj trebalo bi do 1. januara 2024. dobiti u prosjeku oko dvanaest posto više novca – samci će tada dobiti 563 eura.

Vlada je objavila da se želi držati planiranog povećanja unatoč rupi od milijardu eura u proračunu i očitom nedostatku radne snage u Njemačkoj.

No, ponajviše zbog proračunske krize, posljednjih se dana ponovno rasplamsala rasprava o visini potpora osobama koje ne rade. I čelnik CDU-a Friedrich Merz i čelnik CSU-a Markus Söder smatraju povećanje naknada nerazumno visokim.

Upravo se čita:

VIŠE NOVCA ZA “NERADNIKE” U NJEMAČKOJ: Skok sa sadašnjih 502 eura na 563 eura mjesečno

Stranka FDP također se zalaže za ponovnu procjenu standardnih stopa s obzirom na inflaciju.

Ministar rada Heil: Zaustavljanje rasta naknada bilo bi “moralno neodgovorno”

Njemački ministar rada Hubertus Heil (SPD) nazvao je “moralno neodgovornim i nekompatibilnim s ustavom” uskratiti naknadu.

S druge strane, član političar Thorsten Frei je za njemačke medije rekao: “Građanski dohodak jednostavno zbog svoje količine, djeluje kao bonus za neke primatelje. Postoji strah da bi razlika u prihodima koje između njih i ljudi koji zarađuju radom mogla biti premala”.

Građanski dohodak je više od same isplate socijalne pomoći. Na primjer, primatelji ove naknade dobivaju, između ostalog, plaćene troškove smještaja i grijanja “na primjerenoj razini” koje plaća Agencija za zapošljavanje prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

Evo zašto se ipak isplati raditi u Njemačkoj

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …