Njemačka ponovo odgađa zakon o dvojnom državljanstvu! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka ponovo odgađa zakon o dvojnom državljanstvu!

Njemačka ponovo odgađa zakon o dvojnom državljanstvu!

Njemačka je ponovo odgodila usvajanje zakona o dvojnom državljanstvu.

Odobrenje je odgođeno zbog neslaganja oko pravila koja bi trebalo da važe za one koji su primili beneficije.

Ne očekuje se da će novi zakon biti velikodušan prema starateljima i djeci.
Vlada Njemačke odgodila je svoje planove za ponovno uvođenje zakona o dvojnom državljanstvu nakon nekih nesuglasica.

Pročitajte još:

Konačno! Njemački parlament usvojio zakon o sticanju njemačkog državljanstva. Evo kako možete sada dobiti Njemaški pasoš

Njemačka Slobodna demokratska partija (FPD) i njene kolege vladajuće stranke, Socijaldemokratska partija (SPD) i Zeleni nisu se složili oko modifikacije koja ne bi dozvolila nerezidentima u Njemačkoj koji su zatražili naknadu za nezaposlene dvojno državljanstvo, izvještava SchengenVisaInfo.

Iako bi izmjena značila da nijedan od stanovnika trećih zemalja koji su primali naknade za nezaposlene kao što su „Arbeitslosengeld” ili „Bürgergeld” neće imati pravo na dvojno državljanstvo, SPD se s tim nije složio.

Pročitajte još:

Njemački pasoš samo ako kažeš „da“ Izraelu?

Prema I Am Expat Germany, SPD ne želi da se ova pravila primjenjuju na migrante iz Turske koji su iz generacije Gastarbajtera, koji su se preselili u Zapadnu Njemačku između 1955. i 1973. u svrhu traženja posla u sklopu formalnog programa gastarbajtera. .

Isto zahtijeva da se stroža pravila ne primjenjuju ni na osobe s invaliditetom u drugim zemljama koje nisu članice EU, a koje su možda u prošlosti primale beneficije od njemačke vlade.

Planirano je da novi zakon o dvojnom državljanstvu Njemačke stupi na snagu u prvoj polovini 2024. Međutim, uzimajući u obzir nedavni razvoj događaja, usvajanje zakona o dvojnom državljanstvu može potrajati duže nego što se očekivalo.

Uz odobrenje zakona o dvojnom državljanstvu, mnogim ljudima koji legalno borave u Njemačkoj u periodu od pet godina bit će dozvoljeno da se prijave za dobivanje njemačkog pasoša. Također će im biti dozvoljeno da zadrže svoje izvorno državljanstvo i, prema tome, imaju dvojno državljanstvo.

Stupanje na snagu zakona znači i manje stroga pravila za neke kategorije državljana koji nisu državljani EU.

Oni koji su uspješno stekli njemački jezik, kao i oni koji su postigli impresivan nivo postignuća u svom poslu, neće morati čekati više od tri godine da dobiju državljanstvo, objašnjava I Am Expat Germany.

U skladu sa sadašnjim zakonima u Njemačkoj, malo je vjerovatno da će oni koji primaju beneficije socijalnog osiguranja dobiti njemačko državljanstvo. Ne očekuje se da će se takvo pravilo promijeniti čak ni usvajanjem zakona o dvojnom državljanstvu.

Takođe se ne očekuje da će novi zakon biti velikodušan prema starateljima i djeci. Djeci koja su rođena u drugoj zemlji i čiji roditelji primaju socijalnu pomoć najvjerovatnije će biti odbijen zahtjev za državljanstvo.

Isto će se vjerovatno dogoditi i onima koji ne rade jer nisu u mogućnosti ili zato što moraju brinuti o pojedincima koji zavise od njih.

Pročitajte još:

Uskoro lakše do Njemačkog državljanstva i dvojnog državljanstva

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …