VIŠE NOVCA ZA MILIONE RADNIKA U NJEMAČKOJ: Ovo su najvažnije promjene koje stižu u 2024. godini, a odnose na minimalne satnice i mini-job - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / VIŠE NOVCA ZA MILIONE RADNIKA U NJEMAČKOJ: Ovo su najvažnije promjene koje stižu u 2024. godini, a odnose na minimalne satnice i mini-job
euro

VIŠE NOVCA ZA MILIONE RADNIKA U NJEMAČKOJ: Ovo su najvažnije promjene koje stižu u 2024. godini, a odnose na minimalne satnice i mini-job

U januaru 2024. godine radnici u Njemačkoj mogu se radovati većim minimalnim satnicama. Satnice rastu sa sadašnjih 12 eura na 12,41 euro. Osim toga, raste i granica za mini posao na 538 eura prenosi fenix-magazin..

Dolaskom Nove godine mnogi će stanovnici Njemačke dobiti i veće iznose plata na bankovnim računima. Naime, od 1. januara 2024. godine raste minimalna satnica na 12,41 euro.

No, neće samo rasti minimalna satnica. U idućoj godini zaposleni u mnogim sektorima mogu očekivati rast zarade.

Pročitajte još:

Izračunajte svoju neto platu za 2024. godinu u Njemačkoj, jer se u narednoj godini mijenjaju porezi, naknade i doprinosi

Promjena od 2024.: Povećanje minimalnih satnica

Minimalna satnica u Njemačkoj bit će povećana u januaru 2024. Sa sadašnjih 12 eura raste na 12,41 euro bruto po satu. Ova promjena ne utiče samo na zaposlenike koji su obaveznici osiguranja, već i na zaposlene s mini-job. Za njih se granica zarade povećava za 18 eura, odnosno na 538 eura.

Također, neke djelatnosti imaju svoje minimalne satnice koje su više od zakonski propisane minimalne satnice.

Od januara će, primjerice, rasti plate krovopokrivačima, čistačima i elektrotehničarima. U aprilu i oktobru slijedit će ih moleri i lakireri, kao i pojedini radnici u građevinskom sektoru.

Pročitajte još:

Radnici u Njemačkoj se mogu radovati 2024 godini i dodatnom iznosu od 600 eura. Evo ko se sve može radovati:

Od 2024. godine povećava se minimalna satnica pripravnika i njegovatelja

Pripravnici se mogu veseliti pozitivnoj promjeni u svojim financijama od 2024. Predviđeno je povećanje minimalne satnice od januara.

Ugovori o osposobljavanju tada više ne smiju pasti ispod granice od 649 eura u prvoj godini osposobljavanja. U drugoj godini obuke minimalna zarada iznosi 766 eura, a u trećoj godini obuke najmanje 876 eura.

Zaposleni u sustavu njege od 1. maja dobit će više novca. Minimalna satnica po satu raste na 19,50 eura za medicinsko osoblje, na 16,50 eura za kvalifikovane njegovatelje i na 15,50 eura za njegovatelje.

U 2024. gornja granica za male poslove bit će povećana

Kao rezultat povećanja minimalne plate, povećava se i gornja granica za tkzv. minijobove. Ona će porasti s 520 na 538 eura mjesečno.

Povećanje zarada osjetit će oko pet miliona radnika koji rade mini-job u Njemačkoj prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

OVO SU NAJBOLJI MINI-JOB POSLOVI, SATNICA I DO 50 EURA

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …