Njemačka steže kaiš – vlada usvojila program štednje - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Njemačka steže kaiš – vlada usvojila program štednje
reichstag

Njemačka steže kaiš – vlada usvojila program štednje

Njemačka će u 2024. morati da štedi: uprkos protestima postepeno se ukidaju subvencije za dizel poljoprivrednicima, uvode se takse na avionske karte i pooštravaju pravila za dobijanje socijalne pomoći prenosi deutschewelle.

Savezna njemačka vlada postigla je dogovor o dodatnim mjerama štednje kako bi se smanjio teret saveznog budžeta za 2024. godinu. U Nacrtu zakona o finansiranju budžeta nalazi se, između ostalog, i kontroverzno smanjenje subvencija za dizel za poljoprivrednike, veće takse za vazdušni saobraćaj i strože sankcije u oblasti socijalne pomoći za nezaposlene.

Te mjere štednje su neophodne jer, prema ranijoj presudi Saveznog ustavnog suda, vlada mora da nadoknadi finansijski nedostatak od oko 30 milijardi eura u osnovnom budžetu, kao i u Fondu za klimu i transformaciju.

Uprkos protestima, ukidaju se subvencije za dizel poljoprivrednicima

Od maja će tako biti povećane takse na avionske karte. U zavisnosti od krajnje destinacije putovanja, ona bi trebalo da poraste za gotovo petinu – na 15,53 do 70,83 eura po putniku. Taksa na karte naplaćivaće se svim putnicima koji polijeću sa njemačkih aerodroma. Doplatu će morati da plate avio-kompanije, ali one će to moći da prebace na teret putnika. Na osnovu toga vlada u Berlinu ove godine očekuje dodatni prihod od oko 400 miliona eura.

Vlada je takođe ostala i pri odluci o veoma kontroverznom smanjenju subvencija u oblasti agrara – i to uprkos protestima poljoprivrednika. Riječ je postepenom ukidanje poreskih olakšica za dizel. „To je poseban doprinos smanjenju subvencija koje štete klimi”, navodi se u Nacrtu vlade. Poljoprivrednici su do sada mogli da dobiju djelimičan povrat poreza na energiju za dizel, uz nadoknadu od 21,48 centi po litru.

Vladajuća njemačka koalicija zapravo je prvobitno namjeravala da odmah i potpuno ukine tu pomoć, koja se davala još od 1951. godine. Pogođeni poljoprivrednici i firme u sektoru agrara sada su ipak dobili više vremena da se prilagode. Ove godine će stopa olakšica biti smanjena za 40 posto, a u 2025. i 2026. za dodatnih 30 procenata. Od 2026. tih subvencija više ne bi trebalo da bude. Vladajuća koalicija je prošle nedelje odustala od prvobitno planiranog ukidanja oslobađanja od poreza na poljoprivredne mašine.

Pročitajte još:

Nepregledna kolona traktora u Njemačkoj: Poljoprivrednici blokirali sve saobraćajnice, evo gdje se očekuje najgore. POGLEDAJTE SLIKE:

Zeleno svjetlo za smanjenje socijalne pomoći

Kabinet je dao i zeleno svetlo za planirano smanjenje socijalne pomoći za nezaposlene, tzv. „Bürgergeld”. Biroi za zapošljavanje ubuduće će biti u mogućnosti da u potpunosti, ali najviše na dva mjeseca, ukinu beneficije onim nezaposlenima koji uporno odbijaju da počnu da rade.

Očekuje se da će ta uredba donijeti uštedu od oko 170 miliona eura godišnje – i to 150 miliona za saveznu vladu i 20 miliona za opštine. Pritom ne bi trebalo da bude ukinuta pomoć koja se daje za stanovanje i grijanje.

Pored toga, ukida se i tzv. bonus na socijalnu pomoć od 75 eura mjesečno koji je uveden za dalje usavršavanje nezaposlenih, ali onog koje nema za cilj sticanje stručne diplome. Očekuje se da će to donijeti dodatnu uštedu od sto miliona evra. Obuka koja ima za cilj sticanje stručne diplome i dalje će se podržavati sa 150 eura mjesečno.

Pročitajte još:

VIŠE NOVCA ZA “NERADNIKE” U NJEMAČKOJ: Skok sa sadašnjih 502 eura na 563 eura mjesečno

Odluka o budžetu vjerovatno u januaru

Nakon što je vlada donijela odluku o mjerama štednje, na potezu je njemački parlament. Vlada očekuje da će budžet najprije biti odobren u januaru u Bundestagu, a onda na sjednici 2. februaru i u Bundesratu, vijeću njemačkih pokrajina. Do tada je na snazi tzv. privremeno upravljanje budžetom prenosi deutschewelle.

Pročitajte još:

Šta se još mijenja 2024. za stanovnike u Njemačkoj?

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …