Štrajk željeznice u Njemačkoj od srijede do petka? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Štrajk željeznice u Njemačkoj od srijede do petka?

Štrajk željeznice u Njemačkoj od srijede do petka?

Sindikat mašinovođa u Njemačkoj željeznici (Deutsche Bahn, DB) izborio je na sudu pravo na štrajk. Željeznica namjerava da uloži žalbu, ali se priprema za do sada najduži štrajk. A čemu putnici da se nadaju?

Sindikat njemačkih mašinovođa GDL smije da štrajkuje i da tako zaustavi željeznički saobraćaj. Pokušaji Njemačke željeznice i privatnog željezničkog preduzeća Transdev da sudski zabrane štrajk – nisu uspjeli. Sud za radne sporove u Frankfurtu na Majni odbacio je njihov zahtjev. Njemačka željeznica podnijela je žalbu i nada se da bi Pokrajinski sud za radne sporove u Hesenu ipak mogao da zabrani štrajk. Sud će o tome, kako je saopštio, raspravljati danas 9. januara popodne, od 17 časova prenosi deutschewelle.

Ali, bez obzira na pravni spor, firma se priprema za štrajk. On bi već večeras (9.1.) od 18 časova trebalo da pogodi teretni saobraćaj, a u noći s utorka na srijedu od dva sata, štrajk bi trebalo da zaustavi i putnički saobraćaj vozovima Njemačke željeznice i drugih željezničkih preduzeća koja voze u Njemačkoj.

Prema navodima sindikata mašinovođa GDL, štrajk bi trebalo da traje sve do petka u 18 časova. U tom periodu trebalo bi računati s velikim problemima u željezničkom saobraćaju.

Željeznica najavila alternativni vozni red

Njemačka željeznica najavila je da će od srijede do petka na snazi biti alternativni red vožnje s veoma smanjenom ponudom. „Za te vožnje DB će na pruge postaviti duže vozove s više sjedišta kako bi što više ljudi prevezao do njihovog cilja. Ipak, nije moguće svakom putniku garantovati da će moći da se preveze“, saopštila je Njemačka željeznica koja procjenjuje da će štrajkom mašinovođa biti pogođeni milioni putnika. 

Prilikom štrajkova upozorenja GDL-a, Njemačka željeznica morala je da obustavi do 80 odsto vozova na dužim relacijama. U nekim njemačkim pokrajinama nije vozio gotovo nijedan voz. S obzirom na to da se i sada očekuje sličan broj štrajkača, očekuju se i slične posljedice štrajka.

Željeznica moli putnike da za vrijeme štrajka odustanu od putovanja vozom, ako ona nisu neophodna, ili da putovanja odlože ako je to moguće. U pojedinim dijelovima Njemačke biće uočljive postojati velike razlike s obzirom na to koliko će vozova da bude u regionalnom saobraćaju. „I u teretnom željezničkom saobraćaju biće velikih ograničenja za industriju i privredu generalno“, navodi se u saopštenju DB.

Nema dogovora u sporu oko plata

Ako Pokrajinski sud za radne sporove ne zabrani štrajk, biće ovo treći i do sada najduži štrajk u sporu oko povećanja plata koji se od početka novembra vodi između željezničkih preduzeća i sindikata mašinovođa. Sindikat GDL već je objavio da su pregovori s Njemačkom željeznicom propali. Dva puta su održani štrajkovi upozorenja koji su trajali po 24 časa. U decembru su se članovi sindikata glasanjem izjasnili za neograničeni štrajk. 

Željeznica je u petak iznijela novu ponudu i saopštila da time želi da spriječi štrajk. Sindikat GDL je, međutim, ponudu odbacio, ocjenivši je kao „besadržajnu“. S druge strane, član uprave DB odgovoran za osoblje, Martin Zajler, kaže: „Ovaj štrajk ne samo da je potpuno suvišan, već ga mi smatramo i pravno nedopustivim.“

Glavna tačka spora: smanjenje radnog vremena

Najveći spor vodi se oko smanjenja radnog vremena. Sindikat zahtijeva da se ljudima koji rade u smjenama nedjeljno radno vrijeme smanji sa 38 na 35 sati, uz zadržavanje iste plate. Željeznica odgovara da taj zahtjev nije moguće ispuniti. Ona je spremna da sa sindikatom razgovara samo o proširenju već postojećih modela izbora radnog vremena. Osim toga, sindikat GDL zahtijeva i povećanje plate za 555 evra mjesečno i jednokratni dodatak zbog inflacije u visini od 3.000 evra.

Njemačka željeznica je u saopštenju za medije pozvala sindikat GDL da otkaže štrajk i prihvati predloženi termin za nastavak pregovora 10. januara. „Do rješenja se može doći samo za pregovaračkim stolom“, izjavio je član uprave DB Zajler prenosi deutschewelle.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …