ISPLATI LI SE U NJEMAČKOJ RADITI ILI PRIMATI SOCIJALNU POTPORU (BÜRGERGELD)?: Evo do kakvih je rezultata došao čuveni institut iz Minhena - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / ISPLATI LI SE U NJEMAČKOJ RADITI ILI PRIMATI SOCIJALNU POTPORU (BÜRGERGELD)?: Evo do kakvih je rezultata došao čuveni institut iz Minhena

ISPLATI LI SE U NJEMAČKOJ RADITI ILI PRIMATI SOCIJALNU POTPORU (BÜRGERGELD)?: Evo do kakvih je rezultata došao čuveni institut iz Minhena

Ekonomisti Minhenskog instituta IFO su izračunali koliko ljudima sa i bez socijalnih beneficija ostane neto novca na kraju mjeseca. Tvrdnja da se rad u Njemačkoj ne isplati je pogrešna.

Prema Institutu IFO, rad u Njemačkoj uvijek vodi do većih prihoda od nerada.

Oni koji rade i primaju sva socijalna davanja na koja imaju pravo uvijek imaju veći raspoloživi prihod od onih koji ne rade i primaju samo socijalna davanja, pokazuju računice koje je u srijedu objavio Minhenski institut.
„Tvrdnja nekih političara da oni koji primaju samo socijalna primanja dobivaju više neto novca od onih sa niskim primanjima je jednostavno je pogrešna“, rekao je šef IFO centra za makroekonomiju i istraživanja Andreas Peichl.

“Ovaj slučaj je isključen jer naknade za zaposlene osobe kada se računaju prihodi sa socijalnim davanjima postoje kako bi se upravo to spriječilo”, dodao je istraživač IFO-a Maximilian Blömer.
Istraživači IFO-a su objasnili da ako živite sami u gradu sa srednjom visinom stanarine i zarađujete 1.000 eura bruto, dobit ćete dobrih 890 eura nakon odbitka poreza i doprinosa. Onaj ko prima samo socijalu ima tačno 563 eura građanskog doplatka.

Zaposleni samohrani roditelji s bruto primanjima od 1.000 eura čak dobivaju i više od 2.000 eura uključujući socijalna davanja. Onaj ko živi samo od socijalne pomoći ima na raspolaganju 1.500 eura.

Prema izvještaju Vlade o minimalnom životnom standardu, očekuje se da će standardna stopa građanskih naknada porasti za šest do osam posto u 2024. godini. Kako navode njemački mediji, više od 5 miliona osoba prima građanski doplatak.


Iznosi naknada od 2024. godine su:

Samci – 563 eura
Mladi (15-18 godina) – 471 euro
Djeca (7-14 godina) – 390 eura
Djeca (do 6 godina) – 357 eura

Izvor: Handelsblatt

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …