Stanovnici Njemačke uskoro dobivaju KLIMAGELD. Evo koliko bi novca mogao dobiti svaki stanovnik Njemačke - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Stanovnici Njemačke uskoro dobivaju KLIMAGELD. Evo koliko bi novca mogao dobiti svaki stanovnik Njemačke

Stanovnici Njemačke uskoro dobivaju KLIMAGELD. Evo koliko bi novca mogao dobiti svaki stanovnik Njemačke

Prema planovima trenutne vladajuće Ampel ili “Semafor-koalicije” u Njemačkoj novac za klimu (njem. Klimageld) trebao bi se početi isplaćivati najkasnije do 2027. godine. Glasnogovornik Vlade potvrdio je to u ponedjeljak.

Prema informacijama iz Vlade, novac za klimu dogovoren u koalicijskom sporazumu između SPD-a, Zelenih i FDP-a i trebao bi biti uveden najkasnije do 2027. – nakon isteka mandata vladajuće trenutne “Semafor-koalicije” prenosi fenix-magazin.

Glasnogovornik Vlade potvrdio je u ponedjeljak da bi mehanizam za isplatu trebao do tada biti uspostavljen i učinkovit, navode njemački mediji.

Novac za klimu trebao bi stići do 2027. godine

Uvođenje naknade za sve građane opravdao je promjenama evropskog trgovanja emisijama koje će stupiti na snagu od 2027. godine. Od tada bi trebale formirati cijene za posebne emisije CO2. Zatim bi trebale postojati gornje granice za količinu dostupnih certifikata koji odobravaju emisije CO2 i kojima se može trgovati.

Pročitajte još:

USKORO DODATNIH 200 EURA NA RAČUNU: Stiže nova državna subvencija za porodice s djecom u Njemačkoj

Značajno povećanje cijene CO2 također se očekuje u njemačkom trgovanju emisijama od 2026. ili 2027. godine, rekao je glasnogovornik Saveznog ministarstva privrede.

Tada se mogu očekivati značajna povećanja cijena fosilnih energija i goriva. Klimatski novac tada bi se smatrao  kompenzacijskom mjerom.

Glasnogovornik je naglasio da je Vlada već smanjila cijene energije koristeći druge mehanizme, navode mediji.

Ministar financija Christian Lindner (FDP) dao je zeleno svjetlo za isplatu ove naknade građanima: “Od 2025. tehnički možemo izvršiti plaćanje po glavi stanovnika. Dakle, idemo po planu. Hoćemo li politički restrukturirati okvir financiranja u ovom smjeru, morat ćemo odlučiti nakon sljedećih izbora.”

Isplata od 250 eura

Kada bi se sav prihod od BEHG-a raspodijelio po stanovniku, prema izračunima stručnjaka, sljedeće bi godine bilo na raspolaganju oko 130 eura po osobi. Kako cijena CO2 raste, tako se povećava i novac za klimu. Za 2027. možete očekivati ​​preko 250 eura po glavi stanovnika.

Četveročlana porodica tako bi mogla dobiti 1.000 eura godišnje. Prihod od nacionalne naknade za CO2 i od evropskog trgovanja emisijama ide u Fond savezne vlade za klimatske promjene i transformaciju (KTF). Prihodi od nacionalnog trgovanja CO2 rastu zbog postupno rastuće cijene – s trenutno oko šest milijardi eura na oko 20 milijardi eura 2027. To znači klimatski novac po stanovniku od 250 eura 2027. ako se sav prihod isplati prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

USKORO DODATNIH 200 EURA NA RAČUNU: Stiže nova državna subvencija za porodice s djecom u Njemačkoj

Loading

O urednik

Također pogledajte

Radnika iz Bosne uhavtio ZOLL, radio na crno u Njemačkoj, evo šta se desilo:

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko …