MINIMALNA PLATA OD GOTOVO 2.500 EURA: Čak i nekvalifikovani radnici zarađuju dobre plate u ovoj branši u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / MINIMALNA PLATA OD GOTOVO 2.500 EURA: Čak i nekvalifikovani radnici zarađuju dobre plate u ovoj branši u Njemačkoj

MINIMALNA PLATA OD GOTOVO 2.500 EURA: Čak i nekvalifikovani radnici zarađuju dobre plate u ovoj branši u Njemačkoj

Branša medicine ili njege ističe se od ostalih kada je riječ o minimalnoj satnici. Dok u Njemačkoj radnici imaju minimalnu satnicu od 12,41 eura, brojke u branši njege rastu.

Oko 1,3 miliona zaposlenika u ustanovama s minimalnom satnicom za njegu ima korist od povećanja satnica. Konkretno, to znači i satnicu od 15,50 eura za nekvalifikovane radnike od maja prenosi fenix-magazin.

Za posao s punim radnim vremenom to iznosi impresivnih 2.480 eura mjesečno. Za usporedbu: Minimalna plata sa satnicom od 12,41 eura iznosi samo 1.985,60. Ovo nije samo veliki korak za medicinske radnike, već i snažan signal cijeloj branši , navodi fenix.

Plate se povećavaju zavisno od kvalifikacija

Komisija za njegu odredila je smjer: plate u sestrinstvu su različito regulisane zavisno o kvalifikacijama. To znači da medicinski radnici bez obuke, s jednom godinom obuke i kvalificikovani radnici primaju različite minimalne satnice.

Minimalna satnica za nekvalificikovane u sistemu medicine

Od decembra 2023. minimalna satnica 14,15 eura (2.461 euro mjesečno)
Od maja 2024.: minimalna satnica 15,50 eura
Od jula 2025.: minimalna satnica 16,10 eura

Minimalna satnica za školovane medicinske sestre

Od decembra 2023. minimalna satnica 18,25 eura. To je 3.174 eura mjesečno ako radite puno radno vrijeme.
Od maja 2024.: povećanje minimalne satnice na 19,50 eura
Od jula 2025.: povećanje minimalne satnice na 20,50 eura.

Što to znači za sektor sestrinstva?

Ovakav rast plata snažan je znak priznanja i zahvalnosti medicinskom osoblju. Posebno se ističe povećanje minimalne satnice za nekvalifikovane radnike. Ovo je jasan signal: poštena plata je moguća i hitno potrebna.

Ovaj bi razvoj događaja mogao potaknuti i druge branše. Za područja u kojima vladaju teški uslovi rada i niske satnice, viša minimalna satnica mogla bi poslužiti kao uspješan model.

Jedna je stvar jasna: naporan rad sada se znatno više isplati u branše njege, zaključuju njemački mediji a prenosi fenix-magazin.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …