MINIMALNA PLATA OD GOTOVO 2.500 EURA: Čak i nekvalifikovani radnici zarađuju dobre plate u ovoj branši u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / MINIMALNA PLATA OD GOTOVO 2.500 EURA: Čak i nekvalifikovani radnici zarađuju dobre plate u ovoj branši u Njemačkoj

MINIMALNA PLATA OD GOTOVO 2.500 EURA: Čak i nekvalifikovani radnici zarađuju dobre plate u ovoj branši u Njemačkoj

Branša medicine ili njege ističe se od ostalih kada je riječ o minimalnoj satnici. Dok u Njemačkoj radnici imaju minimalnu satnicu od 12,41 eura, brojke u branši njege rastu.

Oko 1,3 miliona zaposlenika u ustanovama s minimalnom satnicom za njegu ima korist od povećanja satnica. Konkretno, to znači i satnicu od 15,50 eura za nekvalifikovane radnike od maja prenosi fenix-magazin.

Za posao s punim radnim vremenom to iznosi impresivnih 2.480 eura mjesečno. Za usporedbu: Minimalna plata sa satnicom od 12,41 eura iznosi samo 1.985,60. Ovo nije samo veliki korak za medicinske radnike, već i snažan signal cijeloj branši , navodi fenix.

Plate se povećavaju zavisno od kvalifikacija

Komisija za njegu odredila je smjer: plate u sestrinstvu su različito regulisane zavisno o kvalifikacijama. To znači da medicinski radnici bez obuke, s jednom godinom obuke i kvalificikovani radnici primaju različite minimalne satnice.

Minimalna satnica za nekvalificikovane u sistemu medicine

Od decembra 2023. minimalna satnica 14,15 eura (2.461 euro mjesečno)
Od maja 2024.: minimalna satnica 15,50 eura
Od jula 2025.: minimalna satnica 16,10 eura

Minimalna satnica za školovane medicinske sestre

Od decembra 2023. minimalna satnica 18,25 eura. To je 3.174 eura mjesečno ako radite puno radno vrijeme.
Od maja 2024.: povećanje minimalne satnice na 19,50 eura
Od jula 2025.: povećanje minimalne satnice na 20,50 eura.

Što to znači za sektor sestrinstva?

Ovakav rast plata snažan je znak priznanja i zahvalnosti medicinskom osoblju. Posebno se ističe povećanje minimalne satnice za nekvalifikovane radnike. Ovo je jasan signal: poštena plata je moguća i hitno potrebna.

Ovaj bi razvoj događaja mogao potaknuti i druge branše. Za područja u kojima vladaju teški uslovi rada i niske satnice, viša minimalna satnica mogla bi poslužiti kao uspješan model.

Jedna je stvar jasna: naporan rad sada se znatno više isplati u branše njege, zaključuju njemački mediji a prenosi fenix-magazin.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Obratite pozornost na ovo ako imate račun u banci u Njemačkoj. Pogođeno 82 posto klijenata:

Banke u Njemačkoj povećavaju naknade za tekuće račune. Poskupljenjem su pogođeni klijenti gotovo svih banaka. …