Važno obavještenje za sve koji rade na utovaru aviona ili žele raditi! Početna satnica od 16,51 eura, 37,5h rada u sedmici, 50% dodatak za rad nedjeljom, 100% za rad praznikom, 25% dodatak za noćni rad. PRIJAVA NA POSAO: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / AERODROM / Važno obavještenje za sve koji rade na utovaru aviona ili žele raditi! Početna satnica od 16,51 eura, 37,5h rada u sedmici, 50% dodatak za rad nedjeljom, 100% za rad praznikom, 25% dodatak za noćni rad. PRIJAVA NA POSAO:

Važno obavještenje za sve koji rade na utovaru aviona ili žele raditi! Početna satnica od 16,51 eura, 37,5h rada u sedmici, 50% dodatak za rad nedjeljom, 100% za rad praznikom, 25% dodatak za noćni rad. PRIJAVA NA POSAO:

Kolektivni ugovor za radnike na aerodromima tkzv. pružaoce zemaljskih usluga (Bodenabfertigung) stupa na snagu nakon nekoliko godina pregovora, sada postoji sporazum o nacionalnom kolektivnom ugovoru za sve pružaoce zemaljskih usluga na njemačkim aerodromima.

Nakon dugih pregovora, postoji sporazum o nacionalnom kolektivnom ugovoru za pružaoce zemaljskih usluga na njemačkim aerodromima.

Sindikat Verdi je sada zaključio kolektivni ugovor, o kojem se raspravlja od 2014. godine, a pregovara se od 2018. godine, sa udruženjima poslodavaca opština (VKA) i privatnim pružaocima usluga (ABL).

NA OGLAS ZA POSAO SE MOŽETE PRIJAVITI OVDJE:

Prema riječima Verdija, ugovor stupa na snagu 1.7.2024 godine.

Predviđena je početna plata od 16,51 eura, kao i veće naknade za rad u smjenama, do 36 dana godišnjeg odmora za rad u smjenama i 37,5 sati sedmično. Prema riječima poslodavaca, pored okvirnog i ugovora o naknadama, sklopljen je i okvirni sporazum o prenošenju postojećih ugovora u novi ugovor. To bi se trebalo dogoditi u narednim mjesecima.

Novi tarifni ugovor Branchentarifvertrag stupa na snagu od 01.07.2024 za sve aerodrome sirom Njemačke. Ključne odredbe novog sektorskog tarifnog ugovora su:

Radno vrijeme od 37,5 sati sedmicno. 163 sati mjesečno;

Najmanje 17 slobodnih nedjelja godišnje kod rada u smjenama;

50% dodatak za rad nedjeljom;

100% dodatak za rad praznicima;

25% dodatak za noćni rad od 21:00 do 24:00 i od 4:00 do 6:00, 

40% od 0:00 do 4:00;

Godišnji odmor od 28 dana, 29 nakon 5. godine i 30 nakon 10. godine zapošljavanja!!!!; 

Dodatni godišnji odmor za radnike u smjenama od 3 dana godišnje;

Tablica  plata koji zahtijevaju provjeru pouzdanosti, od 17,00 €. 

Tablica obuhvata 10 platnih grupa i do 4 nivoa iskustva. Više plate ostaju nepromijenjene.

Korporativna penziona osiguranja u TVöD ostaju nepromijenjena za sve zaposlene koji su do sada bili u TvöD-u. Korporativno penziono osiguranje se primjenjuje na sve ostale zaposlene: poslodavci ovdje dodatno plaćaju 2,8% mjesečne plate.Trajne odredbe o postojećim primanjima.Tablica plata se može ponovo pregovarati zajedno sa tarifnim ugovorom za javnu službu do 31.12.2024. Već je dogovoreno da će se uz ovaj porast dodati još 3%.Nakon 10 godina napornog rada svih počasnih i glavnih učesnika, ovaj jedinstveni tarifni projekt u historiji tarifa može uspješno biti zaključen.

NA OGLAS ZA POSAO SE MOŽETE PRIJAVITI OVDJE:

Nakon završetka pregovora o prelaznim tarifnim ugovorima, pružit će tek detaljne informacije o pojedinim odredbama novog sektorskog tarifnog ugovora.

Prema Verdiju, trenutno u ovoj oblasti postoji više od 40 kolektivnih ugovora koji pokrivaju oko 130 kompanija. Cilj je da Ministarstvo rada novi kolektivni ugovor proglasi opšteobavezujućim, kako bi na njega bila vezana i bescarinska preduzeća. Ubuduće će se o kolektivnom ugovoru pregovarati sa javnim sektorom i opštinama.

O industrijskom kolektivnom ugovoru za oko 30.000 zaposlenih u zemaljskim uslugama ubuduće će se pregovarati zajedno sa federalnim i lokalnim javnim službama. Sljedeća runda kolektivnog pregovaranja održat će se na prijelazu 2024/2025.

Potpredsjednica Verdija Christine Behle ocijenila je zaključak kao veliki uspjeh. “Kolektivni ugovor je naš odgovor politike na 20 godina deregulacije i dampinga plata na aerodromima. Sada možemo stati na kraj konkurenciji na leđima zaposlenih.” Ugovor bi također mogao ponovo učiniti atraktivnijim poslove na aerodromima.

Direktorica rada Fraporta Julia Kranenberg pozdravila je ugovor u ime poslodavaca: „Na ovaj način sprječavamo narušavanje konkurencije i opterećenja uzrokovana čestim kolektivnim pregovaračkim sporovima i stvaramo osnovu za stabilne i kvalifikovane poslove.

Ovo je ogroman napredak za Njemačku.” Thomas Richter, predsjednik udruženja poslodavaca ABL, zadovoljan je ukupnim rezultatom: „Naše kompanije su se posljednjih godina suočile s brojnim, ponekad nasilnim, kolektivnim pregovaračkim sporovima.

Izvor: airliners.de

NA OGLAS ZA POSAO SE MOŽETE PRIJAVITI OVDJE:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Njemačka se vraća: Neočekivan rast privatnog sektora, brojke iznad očekivanih

Privatni sektor u Njemačkoj je tokom ovog mjeseca imao neočekivan rast, što je potaknuto solidnim …