KAKO DA DOBIJETE DODATNIH 100 € MJESEČNO PO DJETETU I 3 GODINE STAŽA: Njemačka nudi velike olakšice, a OVAKO možete da ih ostvarite! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / KAKO DA DOBIJETE DODATNIH 100 € MJESEČNO PO DJETETU I 3 GODINE STAŽA: Njemačka nudi velike olakšice, a OVAKO možete da ih ostvarite!

KAKO DA DOBIJETE DODATNIH 100 € MJESEČNO PO DJETETU I 3 GODINE STAŽA: Njemačka nudi velike olakšice, a OVAKO možete da ih ostvarite!

Ukoliko ste se odlučili na život u inostranstvu, tačnije Njemačkoj, i tamo želite da osnujete porodicu, evo koja su sve prava na penziju i novčanu pomoć koju možete da ostvarite u ovoj zemlji.

Dodatak na penziju dobijaju, uglavnom, mame koje nisu radile da bi gajile djecu od rođenja do njihove treće godine ili su radile ograničeno bez uplaćivanja obavezne državne penzije, objašnjava TikTokerka, čiji je profil baziran na informacijama o životu u Njemačkoj.

Svaka mama, čije je dijete rođeno poslije 1992. godine, ima pravo da za svako dijete dobije tri godine radnog staža. Za djecu rođenu prije pomenute godine, imate pravo na dvije i po godine.

Pročitajte još:

Njemačka ukida dječiji doplatak (Kindergeld) a uvodi KINDERGRUNDSICHERUNG. Evo koja je razlika:

Za to vrijeme vam se, prema poenima koje dobijete, računa da za svako dijete dobijete oko 34 eura dodatka mjesečno na standardnu penziju. Što prostom matematikom, za te tri godine, izađe 102 eura mjesečno.

@ourlifeingermany1

Svaka mama čije je dete rodjeno posle 1992 godine ima pravo da za svako dete dobije 3 godine radnog staža (za decu koja su rodjena pre 1992 godine dobijate 2.5 godine). Za to vreme vam se po jednoj formuli, odnosno poenima koje dobijate, računa da za svako dete dobijete oko 34 Eur dodatka mesečno na standardnu penziju. Što mu prostom matmatikom za te tei godine izadje na 102 eur mesečno. Da biste ostvarile pravo na isplatu te penzije morate: popuniti i poslati obrazac V0800 (ostavljam link u storiju). I sa njim poslati izvod iz maticne knjige rodjenih od vašeg deteta. Neke mame su ovaj dodatak i papite dobile automatski, dok neke moraju da ga zahtevaju same. To pravo se uglavnom daje mamama, ali se takodje može preneti i na tate.Takodje može se preneti i na staratelje dece (ukoliko o njima ne vide računa roditelji). Ukoliko je ovo jedina penzija koju ste primali u toku života, Nemacka vam dozvoljava da pored te tri godine, doplatite dobrovoljno još dve, kako biste imali minimalni uslov od pet godina za isplatu penzije. Ukoliko imate dvoje dece i šest godina staza na Kindererziehung već ispunjavate tu minimalnu granicu od pet godina. Ukoliko ste u radnom odnosu odnosno na Elternzeitu, ne racunaju vam se dodatne godine staža (jer svakako ostvarujete penziju preko posla ili to pokriva država), ali svakako ostvarujete pravo na te dodatne poene, odnosno finansijski dodatak u eurima (Kindererziehung) na standardnu penziju za svako dete. Za decu koja nisu rodjena u Nemačkoj, ali su u Nemačku stigla pre navršene treće godine, računaće vam se razlika od dolaska deteta do treće godine. (Ja nisam našla zvanično ovu informaciju, ali iskustva žena tako kažu) U storiju vam ostavljam detalje i linkove ka obrascu za prijavu, a sve žene koje su ovo već popunjavale i ostvarile pravo na ovu penziju – molim da u komentarima pišu svoja iskustva jer sam sigurna da će nam svima puno značiti! Hvala ❤️ #dijasporabalkana #dijasporatiktok #hrvatiunjemackoj #srbiunemackoj #bosanciunjemackoj #balkanciunjemackoj #kindererziehung

♬ original sound – Ourlifeingermany

Da biste ostvarile pravo na isplatu te penzije, morate popuniti i poslati obrazac V0800 i zajedno sa njim poslati izvod iz matične knjige rođenih od vašeg djeteta u vaš Rentenversicherung.

Ovo pravo se, uglavnom, daje mamama, ali može da se prenese i na očeve, kao i na staratelje djece, ukoliko o njima ne vode računa roditelji.

Ukoliko je ovo jedina penzija koju ste primali u toku života, Njemačka vam dozvoljava da pored te tri godine, doplatite dobrovoljno još dvije, kako biste imali minimalni uslov od pet godina za isplatu penzije.

Pročitajte još:

Datumi isplate dječjeg doplatka (Kindergeld) za 2024. Kada se vrši isplata dječijeg doplatka, Sve datume plaćanja za 2024. godinu možete pronaći ovdje. I evo koliki je dječiji dodatak.

U slučaju da imate dvoje djece i šest godina staža na Kindererziehung, već ispunjavate tu minimalnu granicu od pet godina.

Za djecu koja nisu rođena u Njemačkoj, ali su u Njemačku stigla prije navršene treće godine, računaće vam se razlika od dolaska djeteta do njegove treće godine. Kako se još navodi u opisu videa na TikToku, ne postoji zvanična informacija o ovom podatku, ali pojedina iskustva žena ovo govore.

Izvor: kurir.rs/TikTok

Pročitajte još vezano za penzije u Njemačkoj:

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Evo koliko morate zarađivati da biste ostvarili penziju od 1.500 eura, koliku penziju možete očekivati nakon 5 godina rada u Njemačkoj i još mnogo toga?

Povećava se starosna dob za odlazak u penziju, evo šta morate znati ako radite u Njemačkoj

PENZIJA U NJEMAČKOJ – Kolike su penzije, nakon koliko godina imamo pravo, i sve što morate znati o Njemačkoj penziji možete pročitati ovdje:

Loading

O urednik

Također pogledajte

SUPER VIJEST ZA DOSTA STANOVNIKA U NJEMAČKOJ: u planu je jednokratna financijska pomoć od 1.000 eura

Za primatelje Bafög naknada u Njemačkoj u budućnosti će biti dostupno više novca. Dobra je …