Više od tri četvrtine, ili 77,9 posto radnika je već dobilo inflacijski bonus do 3000€ bez poreza. Evo gdje su isplaćeni najmanji a gdje najveći bonusi, te da li imaju svi radnici pravo na inflacijsku premiju: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Više od tri četvrtine, ili 77,9 posto radnika je već dobilo inflacijski bonus do 3000€ bez poreza. Evo gdje su isplaćeni najmanji a gdje najveći bonusi, te da li imaju svi radnici pravo na inflacijsku premiju:

Više od tri četvrtine, ili 77,9 posto radnika je već dobilo inflacijski bonus do 3000€ bez poreza. Evo gdje su isplaćeni najmanji a gdje najveći bonusi, te da li imaju svi radnici pravo na inflacijsku premiju:


Inflacijski bonus: Tri četvrtine zaposlenih sa kolektivnim ugovorom dobijaju inflacioni bonus

Federalna vlada je posebnim plaćanjem bez poreza i doprinosa htjela rasteretiti zaposlene tokom energetske krize. Mnogi zaposleni imaju koristi od toga, ali sektori se razlikuju prenosi handelsblat.

Ogromna većina zaposlenih sa kolektivnim ugovorom u Njemačkoj dobila je posebnu isplatu za ublažavanje inflaciije. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, više od tri četvrtine (77,9 posto) dobilo je bonus za kompenzaciju inflacije od oktobra 2022. ili će primati jednokratnu isplatu bez poreza i carina prema kolektivnom ugovoru do kraja 2024. godine. Prosječna suma po osobi do sada je 2.761 euro.

Iz podataka nije jasno koliko poslodavaca bez kolektivnog ugovora uplaćuje premiju i koliko.
“Podaci o bonusu za inflaciju pokazuju da zaposleni u kompanijama s kolektivnim ugovorom imaju dobre šanse da uz osnovnu platu primaju i posebnu platu – slično kao što je slučaj sa regresima za godišnji odmor i božićnice”, rekao je Malte Lübker, stručnjak za plate iz oblasti ekonomije i Instituta društvenih nauka (WSI) sindikalne fondacije Hans Böckler.

Polovina zaposlenih sada radi u kompanijama koje su vezane za struku ili kolektivni ugovor. Međutim, mnoge kompanije dobrovoljno slijede industrijske kolektivne ugovore. Inflatorni šok je donekle ublažen vladinim potezom uz specijalnu uplatu do 3.000 eura bez poreza i doprinosa kako bi olakšala teret energetske krize i privremeno naglog rasta inflacije za zaposlene.

Pročitajte još:

Evo do kada vam poslodavac mora isplatiti inflacijski bonus do 3.000 eura bez poreza

Prema podacima koji su već objavljeni, mjera iz trećeg paketa olakšica doprinijela je da su kolektivno ugovorene plate, uključujući posebne isplate, prošle godine u prosjeku porasle za 3,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je bilo najveće povećanje od kada je statistika uvedena 2010. godine. Međutim, ovo je nadoknađeno prosječnom godišnjom inflacijom od 5,9 posto. Uprkos značajnom povećanju plata, 2023. je bila treća godina zaredom sa značajnim gubicima kupovne moći zaposlenih u kolektivnom pregovaranju. „Bonusi za inflaciju pomogli su da se ublaži inflatorni šok za zaposlene,“ rekao je Lübker. “Čak i ako stope inflacije polako opadaju, troškovi života ostaju visoki.” Lübker je stoga zagovarao da se jednokratne isplate u trenutnim krugovima kolektivnog pregovaranja prebace na redovne plate ako to još nije dogovoreno.

Pročitajte još:

Moaraju li svi zaposleni u Njemačkoj dobiti bonus za inflaciju do 3.000€ bez poreza?


Najveći infalcijski bonusi isplaćeni su u javnoj službi.

Postoje jasne razlike između pojedinih sektora kada su u pitanju zaposleni koji primaju bonus. Najmanje inflacijske uplate bile su u građevinarstvu sa prosjekom od 1.104 eura i poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu sa 1.689 eura.

Najviše su dobili zaposleni u oblastima javne uprave, odbrane, socijalnog osiguranja (3.000 eura), obrazovanja i nastave (2.999 eura), umetnosti, zabave i rekreacije (2.987 eura) i vodosnabdevanja, kanalizacije i odlaganja otpada (2.943 eura). Najviše koristi od posebne naknade imaju zaposleni u industriji i u oblastima vodosnabdijevanja, kanalizacije i zbrinjavanja otpada.

Tamo 96,1 ili 96 posto zaposlenih u kolektivnom pregovaranju ima pravo na bonus za inflaciju. Znatno ih je manje u ugostiteljstvu (6,3 posto) ili u maloprodaji (24,4 posto). Ovisno o kolektivnom ugovoru, bonusi se mogu isplaćivati ​​u ukupnom iznosu ili raspoređeni u djelomičnim iznosima i mogu se isplaćivati ​​do kraja godine. Stoga se partneri u kolektivnom pregovaranju i dalje mogu dogovoriti o posebnim isplatama. Podaci statističara su stoga preliminarni prenosi handelsblat..

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …