Uvođenjem četverodnevne radne sedmice izboriti se s krizom rada, radnicima život postao ispunjeniji i imaju više vremena za sebe - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Uvođenjem četverodnevne radne sedmice izboriti se s krizom rada, radnicima život postao ispunjeniji i imaju više vremena za sebe
berlin zastava

Uvođenjem četverodnevne radne sedmice izboriti se s krizom rada, radnicima život postao ispunjeniji i imaju više vremena za sebe

Njemačka je nedavno pokrenula šestomjesečni probni period u kojem će zaposlenici u 45 firmi širom zemlje raditi četiri dana, ili jedan dan manje sedmično, za istu platu, javlja Anadolu.

Inicijativu provodi konzultantska firma Intraprenor iz Berlina, zajedno s neprofitnom organizacijom “4 Day Week Global” (4DWG) prenosi fenix.

Jan Buhren iz Intraprenora za Anadoliju je kazao kako je ekonomska kriza u Njemačkoj dovela do promjena na tržištu rada, zbog čega je potrebno isprobati eksperiment četverodnevne radne sedmice.

Vidimo promjene na tržištu rada, promjene u potražnji za radnom snagom, vidimo neku vrstu ekonomske krize posvuda, ali posebno u Njemačkoj, a to zahtijeva nove načine razmišljanja o radu, rekao je Buhren.

U Njemačkoj su tokom prošle godine radnici javnog sektora održali niz štrajkova tražeći veće plate i bolje uslove rada.

Zagovornici kraće radne sedmice nadaju se da će rad četiri dana u sedmici učiniti radnike sretnijim i produktivnijim u vrijeme kada se Njemačka bori s padom produktivnosti i nedostatkom radne snage.

“Vidjeli smo kako radnici postaju vrlo kreativni i pronalaze načine da budu fleksibilniji u načinu rada i vremenu koje provode radeći, tako da četverodnevni rad nije samo četverodnevni rad, do sada smo vidjeli oko 12 različitih načina rada”, dodao je Buhren.

U ovom eksperimentu produktivnost je veliki problem, a prema Deutsche Bundesbank, nakon što je u novembru 2017. dosegla visokih 105,20 bodova, njemačka produktivnost je u stalnom padu, iako je još uvijek viša nego u drugim velikim privredama u Evropi.

Pobornici četverodnevne radne sedmice tvrde da bi rad s jednim danom manje povećao dobrobit i motivaciju radnika, a samim time ih učinio produktivnijima.

Buhren je dodao da se ovaj rast motivacije također vidi u industrijama koje pate od nedostatka vještina i radnika.

„Industrije se već sada suočavaju s nedostatkom radnika, gotovo je paradoksalno reći, želite li raditi manje? Dakle, iako ove firmenude novi način angažmana, to zapravo djeluje kao poticaj, kao brend poslodavca. Time poslodavac povećava vrijednost svog brenda i bilježi 300-postotni porast broja zamolbi za posao koje prima“, rekao je Buhren.

Jedan dan manje u radnoj sedmici također privlači među radnu snagu one koji ne žele raditi cijelu sedmicu, čime se pomaže smanjiti trenutni nedostatak radne snage koji pogađa Njemačku.

U novembru prošle godine privredna i industrijska komora (DIHK) objavila je da se polovica njemačkih firmi bori s popunjavanjem slobodnih radnih mjesta. Prošle godine hiljade nepopunjenih radnih mjesta prouzročile su gubitak njemačkoj privredi više od 90 milijardi eura.

Iako nije jasno hoće li kraća radna sedmica na bilo koji način riješiti ovaj problem, Nijemci su uzbuđeni što će testirati ovaj model.

Istraživanje firme Forsa pokazalo je da bi 71 posto radnika u Njemačkoj željelo raditi samo četiri dana u sedmici. Nešto više od tri četvrtine ispitanih izjasnilo se da podržava Vladinu istragu o eventualnom uvođenju četverodnevne radne sedmice. S druge strane, više od dva od tri poslodavca podržavaju ideju.

Tia Robinson, direktorica berlinske škole jezika Expath, kaže da je ravnoteža između posla i privatnog života bila razlog skraćenja radne sedmice s pet na četiri dana.

„COO (glavni operativni direktor, op.a.) i ja imali smo ideju za naše lične želje, ali i za zaposlenike. Htjeli smo bolje uskladiti svoje živote, COO je želio napisati knjigu, ja imam dijete i htjela sam više vremena za svoju kćer. “Željeli smo to za sebe, ali nismo mogli opravdati da to radimo za sebe, a ne za zaposlenike, pa smo odlučili to učiniti za cijelu frmu i svi su zaista zadovoljni rezultatima”, rekla je Robinson.

Objasnila je da su mjerili zadovoljstvo i dobrobit zaposlenika, kao i zadovoljstvo korisnika i radnu učinkovitost.

Tzerkis, administrator i učitelj na Expathu, rekao je da mu je život postao ispunjeniji i da ima više vremena za sebe.

Sve više se redovito bavim sportom, imam bolji vikend, više energije i vremena za sebe, više sam fokusiran na posao i imam manje bolovanja, rekao je.

Govoreći o svojoj produktivnosti, rekao je da uz pripreme koje su napravili, radi isti obim posla.

„Izgrađen je sustav koji osigurava da se posao lako podijeli i ne zavisi o vremenu. Ali da, imam puno više kapaciteta da se fokusiram na dan kada radim,” dodao je Tzerkis prenosi fenix.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …