VELIKI USPJEH: Konačno probijena druga cijev tunela Karavanke - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / VELIKI USPJEH: Konačno probijena druga cijev tunela Karavanke

VELIKI USPJEH: Konačno probijena druga cijev tunela Karavanke

Poslije tri i po godine radova probijena je druga cijev tunela Karavanke na slovensko-austrijskoj granici, što predstavlja najveću prekretnicu u jednom od trenutno najvećih regionalnih građevinskih projekata, javlja Anadolu.

Slovensko preduzeće za autoceste DARS saopćilo je da se proboj odvija nešto sporije od prvotnog plana zbog teških geoloških uslova na slovenskoj strani Karavanki.

“Drago nam je da je došao ovaj trenutak”, rekla je ministrica infrastrukture Alenka Bratušek 6. marta, dan nakon završetka radova na iskopu prenosi fenix.

Predstoji još puno posla, od postavljanja asfalta, rasvjete, ventilacije i signalizacije. Bratušek očekuje da će druga cijev tunela Karavanke biti puštena u promet na jesen sljedeće godine.

Pročitajte još:

Tunel Karavanke vam želi sve najbolje u Novoj 2024 uz nove i veće cijene za prolazak kroz tunel!

Radove na ovom zahtjevnom projektu glavne cestovne veze između Slovenije i Austrije izvodi turska firma Cengiz.

Ukupna dužina druge cijevi tunela je 7.948 metara, od čega je slovenska dionica duga 3.446 metara, a austrijska 4.402 metra.

Austrijski izvođači radova stigli su do slovenske granice u septembru 2021. Glavni razlog sporijim radovima sa slovenske strane je kašnjenje u odabiru izvođača, zbog čega su radovi započeli u avgustu 2020., znatno kasnije nego u Austriji.

Tunel Karavanke, koji povezuje Sloveniju i Austriju, dug je 7.864 metra, najduži je cestovni tunel u Sloveniji, ima jednu cijev, a od 2025. godine promet kroz ovaj tunel trebao bi se odvijati kroz dvije cijevi prenosi fenix.

Pročitajte još:

Šta sve smijeti prevesti preko granice a šta ne smijete možete pod ovim linkom detaljno pročitati.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nije šala, Njemačka definitivno želi uvesti porezne olakšice za strane radnike?

Sve glasnije se njemačka privreda tuži na nedostatak stručne radne snage. Kako bi privukla radnike …