Nevjerovatan trend u Minhenu: Cijene stanova strmoglavo padaju - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Nevjerovatan trend u Minhenu: Cijene stanova strmoglavo padaju

Nevjerovatan trend u Minhenu: Cijene stanova strmoglavo padaju

Stručnjak govori o korekciji tržišta u Minhenu. Prodavači prihvataju znatno niže iznose. Ako imate novca, mogli biste se dugoročno cjenkati.

Gotovo tačno krajem 2022. u Minhenu je započeo razvoj za koji niko nije mislio da je moguć dvanaest godina. Cijene nekretnina u Minhenu počele su padati, iako sporo prenosi putokaz.eu.

Ono što jedva da je iko sumnjao: od tada su nastavili značajno opadati, sve do danas. Trenutno nije moguće predvidjeti kada će doći do kraja. Pad je počeo malim koracima, manjim od jedan posto, kada su ključne kamatne stope banaka ponovno rasle – a s njima i kamate na kredite potencijalnim kupcima.

“Bio je to vrlo neobičan super ciklus”, kaže voditelj instituta za istraživanje tržišta IVD Süd, Stephan Kippes, o dvanaest megagodina prije, kada je u ponedjeljak ujutro predstavio najnovije procjene.

Upravo se čita:

KAKO U NJEMAČKOJ KUPITI STAN BEZ UČEŠĆA: Za kredit od 180.000 € potrebna je OVOLIKA PLATA – Evo od čega zavisi finansiranje banke!

Sjajne godine na tržištu nekretnina u Minhenu su prošle

Prema njegovoj ocjeni, trenutno je u toku korekcija tržišta. Padaju i cijene građevinskih zemljišta. Pali su za još deset posto u odnosu na proljeće 2023. (3150 eura po kvadratnom metru za stambene zgrade). Etablirani minhenski agenti za nekretnine gotovo su uvijek mogli odabrati kupca u dvanaest super godina između 2010. i 2022. Dugo je među stambenim agentima vladala atmosfera zlatne groznice. Nije neuobičajeno da prodaja završi otvorenim licitacijskim ratom.

Svako ko je 2016. ili 2017. u kafiću Bogenhausen sjedio pokraj stola redovitih gostiju minhenskih trgovaca nekretninama često je slušao natjecateljske rasprave o tome ko će uskoro na koji luksuzni odmor ili koji će si supersportski automobil neko uskoro moći priuštiti.

To se drastično promijenilo. Minhenski brokeri moraju raditi mnogo više kako bi privukli potencijalne kupce. Čak i rijetke samostojeće porodicne kuće u Minhenu – koje su bile na tržištu jedva sedmicu dana – padaju u cijeni. Vrijednost im je pala za daljnjih 5,2 posto – što je i dalje na vrlo visokoj razini u usporedbi s Njemačkom.

Minhen: Čak i vrijednost novih stambenih zgrada pada

Nakon što je neko vrijeme probila granicu od dva miliona eura, ova se cijena trenutno značajno korigirala na prosječnih 1,84 miliona eura (2,075 miliona u proljeće 2023.). Slična slika i za srednje nizove: između milion (postojeće, -2,8 posto) i 1,2 milijuna eura (novogradnja, -3,6 posto).

Upravo se čita:

Nijemci izračunali: Isplati li se ikako kupovina nekretnina?

Slična slika i sa dvojnim kućama. U prosjeku stoje između 1,38 miliona (postojeće kuće, -2,5 posto) i 1,65 miliona eura (novogradnja, -5,2 posto). Naposljetku, ostaje pitanje što se trenutno događa s nekretninom kojom se najčešće trguje u Minhenu.

I ovdje cijene nastavljaju strmoglavo padati. Čak se i vrijednost novog etažiranja smanjuje. Postojeći etažirani metar kvadratni stoji 7600 eura (-5,9 posto). Novogradnja spremna za prvo useljenje: 9.800 eura po kvadratu. Prvi put nakon dugo vremena ta je vrijednost u prosjeku ispod granice od 10.000 eura. Kratka usporedba za 20 godina: 2004. godine postojeći kondominij u Minhenu koštao je 2500 eura po kvadratnom metru.

Stručnjaci za nekretnine očekuju skori kraj razvoja

Dakle, vremena su malo bolja za kupce, ali možda neće dugo trajati. “Ne mislim da smo u drugoj ili trećoj godini šestogodišnjeg ciklusa”, kaže Stephan Kippes. Takav je ritam na normalnim tržištima. On vjeruje u pravovremeni preokret trenda u Minhenu: „Građevinska aktivnost je oštro pala, što je velika briga. A u isto vrijeme još uvijek imamo veliki imigracijski pritisak u Minhenu”, kaže stručnjak.

Statističari trenutno broje do 20.000 novih stanovnika Minhena svake godine. Istodobno, središnje banke u zadnje vrijeme nisu povećale ključne kamatne stope. Srednjoročno gledano, to će dovesti do ponovnog porasta potražnje i ponovnog rasta cijena, kaže Kippes. Samo se ne usuđuje predvidjeti tačno vrijeme prenosi putokaz.eu.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …