Milioni stanovnika Njemačke mogu računati na subvenciju od države u iznosu od 300 eura - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Milioni stanovnika Njemačke mogu računati na subvenciju od države u iznosu od 300 eura

Milioni stanovnika Njemačke mogu računati na subvenciju od države u iznosu od 300 eura

Milioni penzionera u Njemačkoj uskoro mogu računati na subvenciju od 300 eura. Dodatak na osnovnu penzija odobrava se individualno i namijenjen je materijalnoj potpori starijim osobama.

Penzioni sistem može biti zbunjujući zbog brojnih pravila i dodatnih pogodnosti, ali postoje dobre vijesti za milione starijih osoba u Njemačkoj: uskoro stiže značajna subvencija do 300 eura prenosi fenix-magazin.

Njemačko penziono osiguranje (DRV) planira dodijeliti mjesečna povećanja do 281,50 eura, a to će uticati na najmanje 1,1 milion penzionera, navode njemački mediji.

Pročitajte još:

Već sada možete znati koliku penziju ćete ostvariti u Njemačkoj. PROSJEK JE 1.728 i 1.316 €

Individualni dodatak na osnovnu penziju u Njemačkoj

Mnogima je ovaj bonus prava pomoć, posebno onima koji su tokom svojih radnih godina zarađivali ispod prosjeka. Ali kako se tačno izračunava taj dodatni iznos?

Tu dolazi do izražaja osnovna penzija. Namjera je osigurati da osobe koji su godinama radili s niskim platama ne ovise o potpori države. Osnovni penzioni dodatak izračunava se individualno i, ovisno o primanjima, može iznositi do 281,50 eura mjesečno.

Ovu dodatnu naknadu isplaćuje DRV s normalnom penzijom.

Primjer to jasno pokazuje: Sabine je 35 godina radila kao prodavačica. Iako je u prosjeku godišnje skupila samo 0,72 penziona boda, ostvaruje pravo na osnovnu penziju jer je ispod individualnog maksimuma od 0,8.

Prema izračunu DRV-a, to za Sabine znači mjesečni dodatak od 92,12 eura. To povećava njenu ukupnu penziju na 1.077,12 eura mjesečno.

Ovi faktori određuju pravo na subvenciju

Kad je riječ o pravu na osnovnu penziju, nije važno samo trajanje uplate doprinosa, već i zadnja mjesečna plata te drugi prihodi uz penziju. Za samce limit je 1.250 eura. Ova će vijest zasigurno razveseliti mnoge građane koji računaju na ovu dodatnu novčanu pomoć.

Čini se kako su unatoč kompleksnosti penzionog sistema moguća i pozitivna iznenađenja. Ohrabrujuće je vidjeti da penzioni sistem nudi mogućnosti za potporu ljudima u teškoj financijskoj situaciji, navode njemački mediji a prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još vezano za penzije u Njemačkoj:

Evo koliku penziju možete ostvariti u Njemačkoj s minimalnom satnicom od 12 eura?

Ovo je najniža penzija koju možete dobiti u Njemačkoj

Evo koliku biste penziju imali da u Njemačkoj radite pet godina

Evo koliko dobijaju njemački penzioneri nakon 35 godina rada:

Evo koliko morate zarađivati da biste ostvarili penziju od 1.500 eura, koliku penziju možete očekivati nakon 5 godina rada u Njemačkoj i još mnogo toga?

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …