Ovih 6 grešaka u vašoj poreznoj prijavi koštat će vas mnogo novca, obratite pažnju da ovo ne zaboravite vi ili onaj ko vam radi poreznu prijavu (Steuerberater) - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Ovih 6 grešaka u vašoj poreznoj prijavi koštat će vas mnogo novca, obratite pažnju da ovo ne zaboravite vi ili onaj ko vam radi poreznu prijavu (Steuerberater)

Ovih 6 grešaka u vašoj poreznoj prijavi koštat će vas mnogo novca, obratite pažnju da ovo ne zaboravite vi ili onaj ko vam radi poreznu prijavu (Steuerberater)

Jeste li naveli prekratko putovanje na posao? Home-Ofiice nije uzeta u obzir? Ako zaboravite da navedete podatke na svoju štetu prilikom podnošenja poreske prijave, nećete moći ništa da uradite u vezi sa tim kada poreska procjena postane pravno obavezujuća. To je loše – jer kada ste u nedoumici, poreski obaveznici predaju više poreznim vlastima nego što zapravo moraju. Bolje je još jednom pažljivo pogledati ovih 6 tačaka na vašoj poreznoj prijavi za 2023. prije nego što je pošaljete

Greška 1:

Nisu navedeni svi putni troškovi!

Zaposleni treba da navedu tačnu udaljenost od vlastite kuće do svog radnog mjesta u svojim prihodima bez obzira da li na posao dolaze automobilom, javnim prijevozom, biciklom ili pješice. Za jednostavno putovanje na posao, porezna uprava uzima u obzir takozvanu naknadu za udaljenost od 30 centi po kilometru. Od 21. kilometra pa nadalje ima čak 38 centi po kilometru.

Greška 2:

Naknada za kućnu kancelariju (Home-Office) nije navedena!

Svako ko svoj posao u potpunosti ili djelimično obavlja u svoja četiri zida može tražiti naknadu za kućnu kancelariju od šest eura dnevno do 210 dana u godini.

Paušal se može odbiti „pored radne opreme poput laptopa, stola, kancelarijske stolice i provjerljivih troškova za iznajmljivanje i dodatnih troškova“.

Pročitajte još:

NJEMAČKA UKIDA POREZNE KLASE: Evo kome će se isplatiti, a kome neće, te šta ako ste sada porezna klasa III ili V?

Greška 3:

Nedostaju informacije iz izvještaja o stanarskim troškovima!

Stanari mogu od poreza odbiti neke stavke koje se pojavljuju u njihovom godišnjem računu za komunalije. Konkretno, to se odnosi na usluge u domaćinstvu i usluge obrtnika, koje su obično prikazane zasebno u bilansu troškova poslovanja.

Ukupni iznosi se za poreske svrhe obračunavaju sa 20 posto- za usluge u domaćinstvu gornja granica je 4.000 eura, a za zanatlije 1.200 eura. S

Greška 4:

Rodbina o kojoj treba brinuti nije navedena.

Svako ko dobrovoljno i besplatno brine o osobama iz svog okruženja u svom domu ili u drugom domu može ostvariti takozvani paušalni dodatak za njegu u zavisnosti od stepena zbrinjavanja.

Od nivoa brige 2 nadalje, porezna uprava oduzima 600 eura godišnje od njihovog oporezivog prihoda. Za nivo njege 3 je 1100 eura, za nivo njege 4 čak 1800 eura. Trošak se upisuje u prilogu „Vanredni rashodi“. Ako se više ljudi – kao što su oba djeteta osobe o kojoj se brine – brine o istoj osobi, oni moraju podijeliti paušalni iznos.

Pročitajte još:

Šta sve treba da znate o porezu na platu i dohodak u Njemačkoj– Lohnsteuer & Einkommensteuer

Greška 5:

Zaboravljanje stepena invaliditeta (GdB).

Osobe s invaliditetom često imaju veća finansijska opterećenja u svakodnevnom životu od osoba bez invaliditeta. Zbog toga vam poreski organi odobravaju paušal od 20 GdB, koji varira u zavisnosti od stepena invaliditeta – počinje od 384 eura i ide do 2.840 eura za GdB od 100.

Greška 6:

Informacije u slučaju dvostrukog upravljanja domaćinstvom Imate li dva domaćinstva iz profesionalnih razloga? Tada ćete možda moći da odbijete mnoge troškove vezane za drugi dom na mjestu zaposlenja od svojih poreza. To uključuje troškove smještaja do 1.000 eura mjesečno, kupovinu potrebnog namještaja i potrepštine za domaćinstvo paušalno od 5.000 eura ili više ako se troškovi na taj način mogu dokazati. Također možete odrediti putne troškove za sedmična putovanja kući i troškove selidbe.

Pročitajte još:

Šta sve moramo znati o povratu poreza! Kada se predaje za povrat poreza? Ko ima pravo na povrat poreza i ostalo:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …