Nekretnine u Njemačkoj: Ovoliko stanari ili potencijelni kupci stanova dobivaju za 1200 eura mjesečno. Evo gdje se isplati kupovati nekretninu, a gdje se više isplati plaćati stanarinu: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Nekretnine u Njemačkoj: Ovoliko stanari ili potencijelni kupci stanova dobivaju za 1200 eura mjesečno. Evo gdje se isplati kupovati nekretninu, a gdje se više isplati plaćati stanarinu:

Nekretnine u Njemačkoj: Ovoliko stanari ili potencijelni kupci stanova dobivaju za 1200 eura mjesečno. Evo gdje se isplati kupovati nekretninu, a gdje se više isplati plaćati stanarinu:

Cijene stanarine stambenih jedinica uveliko variraju od regije do regije. Immoscout24 je uporedio osnovne stanarine (Kaltmiete) i kreditne troškove po mjesecu. Gdje se isplati kupiti ili iznajmiti.

U otprilike polovini većih njemačkih gradova, oni koji traže stan trenutno mogu dobiti približno isti stambeni prostor za nekretninu za iznajmljivanje kao i za kupovinu vlastitog stana za 1.200 eura mjesečno. Ovo je rezultat istraživanja portala Immoscout24 u 40 njemačkih gradova.

U devet opština zainteresovani za ovaj budžet mogu čak da nađu više prostora u vlastitok stanu nego u stanu za iznajmljivanje. Gesa Crockford, generalni direktor Immoscout24, kaže: “Ako trenutno ne možete pronaći stan za iznajmljivanje i imate dovoljno kapitala, imate veće šanse da pronađete stan kupovinom i obično morate prihvatiti samo manja smanjenja stambenog prostora.”

U prosjeku, ljudi koji traže stan u Njemačkoj mogu dobiti stan za iznajmljivanje od 90 kvadrata za 1.200 eura, ali bi za isti novac mogli finansirati i dobiti kredit za stan od 83 kvadrata. Ovisno o lokaciji, veličina uvelike varira.

Pročitajte još:

KAKO U NJEMAČKOJ KUPITI STAN BEZ UČEŠĆA: Za kredit od 180.000 € potrebna je OVOLIKA PLATA – Evo od čega zavisi finansiranje banke

Stručnjaci su stoga razvili model koji čini razvoj cijena između zakupa i kupovine nekretnine uporedivim u pojedinim gradovima. Kupci vlastitog stana moraju imati početni kapital od 20 posto kupoprodajne cijene.

Za preostalih 80 posto uzimaju kredit uz kamatu od 3,49 posto uz fiksnu kamatu na 15 godina. Žele da otplaćuju dva posto kredita godišnje. Po stopi od 1.200 eura mjesečno, kupoprodajna cijena od 275.000 do 325.000 eura bi se finansirala za vlastiti stan.

///Ovdje je kupovina nekretnine isplativija od iznajmljivanja //.

Mönchengladbach se ističe među devet gradova u kojima se trenutno najviše isplati kupovati. Uz mjesečnu naplatu od 1.200 eura, zainteresovani bi mogli finansirati vlastiti stan od 120 kvadrata stambenog prostora. Stan za iznajmljivanje za ovaj budžet bio bi za više od 20 kvadratnih metara manji. Prema anketi, preporučljivo je kupovati umjesto iznajmiti u Bielefeldu, Dortmundu, Frankfurtu na Majni, Kielu, Mainzu, Mannheimu, Stuttgartu i Wuppertalu. Zakupnine su trenutno toliko visoke, posebno u Frankfurtu i Štutgartu, da se prema ovoj računici tamo više isplati kupovati.

Pročitajte još:

Nevjerovatan trend u Minhenu: Cijene stanova strmoglavo padaju

U Chemnitzu stvari stoje drugačije. Svako ko može da potroši 1.200 eura mjesečno na stanovanje može dobiti stan za iznajmljivanje sa skoro 122 kvadrata stambenog prostora – ali za kupovinu samo oko 89 kvadrata.

///U ovim gradovima dobijate više za iznajmljivanje nego za kupovinu // .

Slično je velika razlika i u Gelsenkirchenu, gdje se za ovaj budžet stan za iznajmljivanje od 120 kvadratnih metara poredi sa kućom od 87 kvadratnih metara. U Aachenu, Augsburgu, Braunschweigu, Erfurtu, Freiburgu, Krefeldu, Lübecku, Magdeburgu, Münsteru, Oberhausenu i Wiesbadenu, također je preporučljivo iznajmiti, a ne kupiti ako ste u nedoumici. To znači da je za isti mjesečni budžet moguće dobiti više od deset kvadratnih metara stambenog prostora.

Pročitajte još:

Evo zašto je u Njemačkoj tako malo onih koji su vlasnici kuće ili stana

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nije šala, Njemačka definitivno želi uvesti porezne olakšice za strane radnike?

Sve glasnije se njemačka privreda tuži na nedostatak stručne radne snage. Kako bi privukla radnike …