Njemački državni stanovi zjape prazni, evo zašto - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemački državni stanovi zjape prazni, evo zašto

Njemački državni stanovi zjape prazni, evo zašto

Više od 360.000 kvadratnih metara stambenog prostora u vlasništvu njemačke države zjapi prazno, pokazuju podaci u koje je uvid dobila agencija dpa, a Njemačkoj po procjenama stručnjaka nedostaje oko 600 hiljada stanova

Riječ je o nekoliko hiljada stanova u kojima bi, prema informacijama, trebali biti smješteni državni službenici.

Samo u Berlinu Državna agencija za nekretnine vlasnik je 18.000 kvadratnih metara praznih stanova. BIMA spada među najveće vlasnike nekretnina u Njemačkoj, podsjeća Dpa.

Pročitajte još:

KAKO U NJEMAČKOJ KUPITI STAN BEZ UČEŠĆA: Za kredit od 180.000 € potrebna je OVOLIKA PLATA – Evo od čega zavisi finansiranje banke

Brojke o praznim državnim stanovima otkrivene su u odgovoru ministarstva financija na pitanje zastupnice stranke Ljevica u donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu Caren Lay, u koji je dpa dobila uvid.

U ministarstvu financija kažu da su među praznim nekretninama stanovi koji nakon iseljenja još nisu iznajmljeni, ali bi mogli dobiti stanare u skorije vrijeme. Prazni su i stanovi kojima je potrebna adaptacija, dodaju.

U nekoliko slučajeva stanovi se ne mogu koristiti dugoročno zato što nemaju potrebne dozvole, navode u ministarstvu.

Pročitajte još:

Nekretnine u Njemačkoj: Ovoliko stanari ili potencijelni kupci stanova dobivaju za 1200 eura mjesečno. Evo gdje se isplati kupovati nekretninu, a gdje se više isplati plaćati stanarinu:

Zastupnica Ljevice smatra da dio odgovornost za nestašice stambenog prostora snosi vlada, s obzirom na brojne prazne nekretnine u državnom vlasništvu. “Zaposlenici države natječu se na pregrijanom tržištu nekretnina, posebno u Berlinu”, istaknula je Lay.

Njemačko vijeće stručnjaka za nekretnine procjenjuje da Njemačkoj trenutno nedostaje 600.000 stanova.

Od ukupno gotovo šest milijuna kvadratnih metara državnih “komercijalnih i drugih nekretnina”, što uključuje i uredske, skladišne ​​i proizvodne prostore, trenutno je prazno oko 2,8 milijuna kvadratnih metara, stoji u odgovoru ministarstva.

Oko 638.000 kvadratnih metara tih nekretnina nije upotrebljivo, a država planira prodati oko 453.000 kvadratnih metara, kažu u ministarstvu.

Pročitajte još:

Evo zašto je u Njemačkoj tako malo onih koji su vlasnici kuće ili stana

Loading

O urednik

Također pogledajte

SUPER VIJEST ZA DOSTA STANOVNIKA U NJEMAČKOJ: u planu je jednokratna financijska pomoć od 1.000 eura

Za primatelje Bafög naknada u Njemačkoj u budućnosti će biti dostupno više novca. Dobra je …