Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 3000€ u Njemačkoj - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 3000€ u Njemačkoj

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 3000€ u Njemačkoj

Svako ko ostane bez posla ima pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, dobit će dio svoje prethodne plate iz osiguranja za slučaj nezaposlenosti. Koliko je to na 3000 eura neto?

Svako ko je dobio otkaz ili izgubio posao iz nekog drugog razloga obično ostaje bez prihoda. Međutim, pod određenim okolnostima možete imati pravo na naknadu za nezaposlene (ALG I) od agencije za zapošljavanje. Da bi to učinili, oni koji su pogođeni moraju ispuniti određene zahtjeve. Ali koliko novca zapravo dobijaju nezaposleni? Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, iznos naknade za nezaposlene zasniva se na bruto plati za proteklih dvanaest mjeseci. Izračunali smo primjer koliko novca možete dobiti neto sa 3000 eura neto platom prenosi sudkurier.

Pročitajte još:

Koliko novca dobijate od biroa za zapošljavanje ako imate neto platu od 2000€

Kako se izračunavaju naknade za nezaposlene? Ne postoji fiksna stopa za naknade za nezaposlene, samo maksimalni iznos. Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, odlučujući faktor za visinu naknade je prethodna plata.

Porez na platu, paušalni iznos za socijalno osiguranje od 20 posto i, ako je primjenjivo, solidarni dodatak oduzimaju se od ovog iznosa. Ovo rezultira neto platom po danu, koja se naziva plata za učinak. Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, naknada za nezaposlene iznosi 60 posto naknade dnevno. Međutim, naknada za nezaposlene se isplaćuje mjesečno. Ako pogođena osoba ili njen partner ima najmanje jedno dijete i ima pravo na dječiji dodatak, dnevna stopa se povećava na 67 posto naknade.

Koliku naknadu za nezaposlene dobijam sa 3000 eura neto? Da biste izračunali koliko ćete primati naknade za nezaposlene ako prije nezaposlenosti zaradite 3.000 eura neto, prvo morate utvrditi svoju prethodnu bruto platu. Objašnjavamo izračun koristeći dva primjera.

Primjer broj 1:

Paula živi u Baden-Württembergu, ne plaća crkveni porez, nema djece i do sada je zarađivala 3.000 eura neto mjesečno. Sada je ostala bez posla i prima naknadu za nezaposlene. Prema bruto-neto kalkulatoru iz WirtschaftsWochea, mjesečna neto plata od 3.000 eura za 2024. godinu u poreskoj klasi I rezultira bruto platom od oko 4.756 eura – za poresku 2023. bila bi oko 4.793 eura bruto.

Nastavljamo da računamo broj za 2024. Na osnovu prosječne prošlogodišnje bruto plate od 4.756 eura, prema samoproračunu Federalnog zavoda za zapošljavanje, Paula bi primala naknadu za nezaposlene od 1.803,90 eura mjesečno uz neto platu od 3.000 eura.

Ovako se računa: Uz bruto platu od 4.756 eura mjesečno, ovo rezultira procjenom plate od 156,36 eura 24,88 eura poreza na dohodak i 31,27 eura – to je 20 posto obračunske plate – odbija se od obračunske plate u doprinosima za socijalno osiguranje; Ovo rezultira novčanom naknadom od 100,21 eura To rezultira novčanom naknadom za nezaposlene od 60,13 eura po danu – to je 60 posto naknade.

Da bi se izračunao mjesečni iznos naknade za nezaposlene, dnevna stopa se množi sa 30;

To rezultira 1803,90 eura

Primjer broj 2:

Benjamin također živi u Baden-Württembergu, ne plaća crkveni porez, do sada je zarađivao 3.000 eura neto mjesečno i takođe je ostao bez posla. Kao i Paula, Benjamin ispunjava uslove za dobijanje naknade za nezaposlene. Međutim, on ima dvoje djece i ima pravo na dječji dodatak. Kada je u pitanju naknada za nezaposlene, on dakle prima 67 posto svoje prethodne neto plate.

Koliko tačno novca Benjamin dobija od agencije za zapošljavanje?

Prema WirtschaftsWoche kalkulatoru bruto neto, sa djecom, sa 3.000 eura neto za 2024. i poreskom klasom I, ovo rezultira bruto platom od oko 4.719 eura za poresku godinu 2023. bila bi oko 4.773 eura bruto. Nastavljamo da računamo broj za 2024.

Uz prosječnu bruto platu od 4.719 eura u proteklih dvanaest mjeseci, Benjamin bi mjesečno primao 2.001,30 eura naknade za nezaposlene, prema samoproračunu Federalnog zavoda za zapošljavanje. Ovako izgleda račun: Uz bruto platu od 4.719 eura mjesečno, procjenjena plata iznosi 155,15 eura Od toga, 24,55 eura poreza na zarade i 31,03 eura – to je 20 posto plaće – odbija se od doprinosa za socijalno osiguranje; Naknada za izvođenje stoga iznosi 99,57 eura To rezultira novčanom naknadom za nezaposlene od 66,71 eura po danu – to je 67 posto naknade za naknadu. da bi se izračunao mjesečni iznos naknade za nezaposlene, dnevna stopa se množi sa 30;

To rezultira 2001,30 eura

Izvor: sudkurier.

Pročitajte još:

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …