Tesla otpušta 10 posto radne snage, kompanija se bori s padom prodaje - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Tesla otpušta 10 posto radne snage, kompanija se bori s padom prodaje

Tesla otpušta 10 posto radne snage, kompanija se bori s padom prodaje

Tesla otpušta više od 10 posto svoje globalne radne snage, pokazuje interni dopis koji je poslan uposlenima, a u koji je Reuters imao uvid u ponedjeljak prenosi klix.ba.

Kompanija se bori sa padom prodaje i intenzivirajućim ratom cijena električnih vozila (EV).

“Otprilike svakih pet godina moramo reorganizirati i pojednostaviti kompaniju za sljedeću fazu rasta”, komentirao je izvršni direktor Elon Musk u objavi na X.

Dva viša čelnika, šef razvoja baterija Drew Baglino i potpredsjednik za javnu politiku Rohan Patel, također su najavili svoj odlazak.

“Dok pripremamo kompaniju za našu sljedeću fazu rasta, izuzetno je važno sagledati svaki aspekt kompanije radi smanjenja troškova i povećanja produktivnosti”, rekao je Musk u dopisu poslanom cijelom osoblju.

“Kao dio ovog napora, izvršili smo temeljnu reviziju organizacije i donijeli tešku odluku da smanjimo broj naših zaposlenih za više od 10 posto na globalnom nivou”, navodi se.

Musk je posljednji put najavio ukidanje radnih mjesta 2022. godine, nakon što je rekao direktorima da ima “super loš predosjećaj” o ekonomiji. Ipak, broj zaposlenih u Tesli porastao je sa oko 100.000 krajem 2021. na više od 140.000 krajem 2023., prema podacima američkih regulatora.

Baglino je bio Teslin veteran i jedan od četiri člana, zajedno s Muskom, u vodstvu tima navedenog na web stranici kompanije za odnose s investitorima.

Akcije Tesle u ponedjeljak su zabilježile pad od 5,6 posto na 161,48 dolara prenosi klix.ba.

Loading

O urednik

Također pogledajte

“U NJEMAČKOJ ŽIVE NA KREDIT, ZARADIO SAM 830.000€, ALI TO NIJE NIŠTA”. Vratio se iz Njemačke pa do detalja opisao kako je živio

U Njemačkoj svi žive na cijelu kvotu kredita, na minus… Tamo se robotizuješ iz pidžame u radnu …