NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

NJEMAČKOJ POTREBNO SKORO 20.000 VOZAČA: Vlast polaže nade u strane radnike, zaposleno samo 1.500 vozača iz Srbije

Njemačkoj sve više nedostaje vozača autobusa, vozova i kamiona. Manjak kvalifikovanih radnika vlast u Njemačkoj planira smanjiti uvozom vozača iz inostranstva.

Manjak kvalifikovanih radnika utiče i na transport. U Njemačkoj trenutno nedostaje oko 11.300 profesionalnih vozača kamiona, oko 4.200 vozača autobusa i tramvaja i oko 2.200 mašinovođa. To proizlazi iz odgovora Vlade na zahtjev stranaka CDU/CSU prenosi fenix-magazin.

Smanjio se broj potrebnih vozača kamiona, dok je istovremeno porastao broj traženih vozača tramvaja, te mašinovođa.

Pročitajte još:

Evo koliko zaista zarađuje vozač kamiona u Njemačkoj?

Više nisu dovoljne kozmetičke mjere

Političar CDU Henning Rehbaum stoga poziva Vladu na poduzimanje protumjera. “Ovdje više nisu dovoljne kozmetičke mjere”, kaže izvjestitelj za pitanje kovalifikovanih radnika za njemačke medije.

Potrebna je “reforma profesionalne obuke vozača”. Konkretno: manji broj obaveznih sati i brisanje duplih nastavnih sadržaja za vozačke dozvole i osnovne stručne vozačke kvalifikacije. Ako se to ne dogodi, “obuka vozača u Njemačkoj i dalje će biti duga i skupa”.

Korištenje stranih vozača za borbu protiv nedostatka radnika

Vlada je očito svjesna situacije i očekuje “stalnu veliku potražnju za vozačima” u industriji. U vezi sa strategijom Ministarstva rada za kovalifikovane radnike, spominje se nekoliko mjera, poput boljeg osposobljavanja i daljnjeg obrazovanja ili novog zakona o useljavanju s poboljšanim priznavanjem stranih stručnih kvalifikacija.

Mnogi vozači već dolaze iz inostranstva. Za nadolazeću obnovu željezničke pruge Mannheim – Frankfurt bit će potrebno oko 400 vozača autobusa za vrijeme zatvaranja rute. Sva radna mjesta još nisu popunjena. “Koliko je Vladi poznato, DB AG zapošljava potrebne vozače iz inostranstva”, navodi se. Vozači autobusa dolaze iz zemalja južne i istočne Europe kao što su Albanija, Bugarska, Grčka, Poljska i Rumunjska.

Pročitajte još:

Deutsche Bahn nudi posao i prekvalifikaciju za Mašinovođu/Strojovođu. Tokom prekvalifikacije dobijate platu od ca. 3.000 €. Nakon prekvalifikacije dobijate ugovor o radu na neodređeno vreme ovo je super prilika za sve one koji trenutno rade slabije plaćeni posao!.

Vozači iz Srbije prednjače

Za pad slobodnih radnih mjesta za profesionalne vozače posebno su zaslužni strani vozači. Od kraja 2021. gotovo 3.000 radnih mjesta dodijeljeno je stranim kvalifikovanim radnicima, od čega više od polovice srpskim vozačima.

Do sada je teorijski dio vozačkog ispita bio moguć uz prijevod na osam stranih jezika. Engleski, standardni arapski, hrvatski, poljski, rumunjski, ruski, turski i ukrajinski. Rehbaum poziva na uključivanje drugih jezika kao što je francuski za neke afričke države ili bugarski i albanski. Ono što je potrebno je “nebirokratsko i brzo prepoznavanje vozača iz trećih zemalja”, rekao je prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

Deutsche Bahn traži vozače autobusa. Ako nemate vozačku dozvolu D kategorije Deutsche Bahn snosi troškove za polaganje i Code95 u Hrvatskoj

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …