NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene . 

Putnici u zračnom saobraćaju moratati će se pripremiti na porast cijena karata od maja. Tada se porez na vazduhoplovne karte povećava i preko 20 posto, zavisno od udaljenosti.

Letovi iz Njemačke sve skuplji

Vazduhoplovne firme tada plaćaju između 15,53 i 70,83 eura više po putniku i te nadoplate mogu prenijeti na putnike. Viši porez na karte trebao bi pomoći u zatvaranju jaza u saveznom proračunu prenosi fenix-magazin.

Nova etiketa pri kupnji auta

Svako ko kupi novi automobil može se veseliti većoj transparentnosti od maja. Od tada pa nadalje trgovci moraju osigurati naljepnicu s podacima o potrošnji i emisijama štetnih plinova – kako izravno na vozilu izloženom u autosalonu tako i na online ponudama. Temelj je izmjena Uredbe o označavanju potrošnje energije za automobile.

Osim toga, mijenja se metodologija za CO2 tabele boja: kao i prije, automobil je podijeljen od A (zeleno) do G (crveno), ali težina više ne igra ulogu. Također se moraju prikazati mogući troškovi CO2 tokom deset godina.

Ukidanje aplikacije Deutsche Bahna

Aplikacija Deutsche Bahna DB Streckenagent za smart telefone bit će ukinuta 2. maja. Preko ove aplikacije putnici su bili upoznati s trenutnim poremećajima u saobraćaju.

Neke funkcije aplikacije DB Streckenagent bit će dodane aplikaciji DB Navigator u budućnosti, s kojom možete pretraživati saobraćajne veze, rezervisati karte i primati informacije u stvarnom vremenu za regionalni, lokalni i međugradski prevoz.

Pažnja: Ako ste Deutschlandticket kupili preko DB Streckenagenta, pretplata će vam se automatski ukinuti 30. aprila 2024. Kako kažu iz Deutsche Bahna pretplata se ne može prenijeti u drugu aplikaciju iz tehničkih razloga. Zatim možete uzeti novu pretplatu preko DB Navigatora.

Obratite pozornost na grijanje

Nakon ledenih temperatura u aprilu, sezona grijanja bi konačno trebala doći kraju. Kako bi uštedjeli na troškovima energije, preporučuje se vlasnicima kuća potpuno isključiti grijanje do oktobra.

Ako preko sistema grijanja zagrijavate vodu u kupatilu i kuhinji, trebate uključiti ljetni način rada. Inače će toplina nastaviti teći u krug grijanja tokom hladnijih noći, čak i ako su termostati smanjeni.

Upozorenja na Facebooku i Instagramu

Nestručnim očima teško je vidjeti jesu li fotografija ili video zapis stvarni ili uređeni. Vlasnik Facebooka Meta stoga želi u maju početi češće dodavati upozorenja na sadržaje generirane umjetnom inteligencijom.

Ranije su takve fotografije i videozapisi odmah brisani. Pravila se odnose na sadržaje o važnim temama koje bi mogle obmanuti javnost.

Veće satnice

Zaposleni u sistemu medicine i njege od 1. maja dobit će više novca. Minimalna satnica se povećava na 19,50 eura za medicinsko osoblje, na 16,50 eura za kvalifikovane njegovatelje i na 15,50 eura za njegovatelje prenosi fenix-magazin.

Loading

O urednik

Također pogledajte

EVO KOLIKO VAM JE KAPITALA POTREBNO ZA KUPOVINU NEKRETNINE U NJEMAČKOJ: Je li kupovina moguća i bez vlastitog kapitala?

Onaj ko želi ostvariti svoj san o vlastitom domu u Njemačkoj najčešće uzima kredit u …