U NJEMAČKOJ SE POVEĆAVA KINDERGELD (DJEČJI DOPLATAK). EVO KADA - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / U NJEMAČKOJ SE POVEĆAVA KINDERGELD (DJEČJI DOPLATAK). EVO KADA

U NJEMAČKOJ SE POVEĆAVA KINDERGELD (DJEČJI DOPLATAK). EVO KADA

Već duže vrijeme u Njemačkoj se raspravlja o Kindergeldu (dječijem doplatku i dječjim dodacima) . Naredne godine ministar Lindner želi povećati dječji doplatak, pišu njemački mediji.

Njemački ministar financija Christian Lindner obećao je povećanje dječjeg doplatka sljedeće godine. “Moramo pričekati izvještaj o životnom minimumu na jesen kako bismo saznali tačan iznos”, rekao je političar FDP-a Uredničkoj mreži Njemačke (RND) prenosi fenix-magazin.

Najavljen niz mjera

Dječiji doplatak već je 2023. godine “vrlo naglo i neproporcionalno povećan” kako bi se rasteretile porodice. “To je bio veliki uspjeh. Zato sljedeće povećanje nije predviđeno prije 2025. godine”, naveo je.

S povećanjem dječijeg doplatka, u 2025. godini uslijedit će i daljnje povećanje osnovice na platu i poreza na dohodak za porodice s djecom, najavio je Lindner.

Proces dosad bio blokiran

Pritom je ministar financija ponovio zahtjev da se retroaktivno povećaju osnovica i porezna olakšica na djecu. To je nužno iz ustavnih razloga. “Nažalost, ovo su do sada blokirali SPD i Zeleni”, rekao je političar FDP-a.

Roditelji automatski dobivaju dječiji doplatak ili poreznu olakšicu za djecu.

Porezna provjerava što je za porodice povoljnije. Naknada se često isplati samo za veće prihode. Porezna olakšica već je 1. maja povećana sa 6.024 eura na 6.384 eura, a prema planovima Ministarstva financija trebala bi retroaktivno porasti na 6.612 eura, navode njemački mediji.

Dječji doplatak povećan na jedinstvenih 250 eura mjesečno po djetetu 2023 prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

Datumi isplate dječjeg doplatka (Kindergeld) za 2024. Kada se vrši isplata dječijeg doplatka, Sve datume plaćanja za 2024. godinu možete pronaći ovdje. I evo koliki je dječiji dodatak.

Loading

O urednik

Također pogledajte

“U NJEMAČKOJ ŽIVE NA KREDIT, ZARADIO SAM 830.000€, ALI TO NIJE NIŠTA”. Vratio se iz Njemačke pa do detalja opisao kako je živio

U Njemačkoj svi žive na cijelu kvotu kredita, na minus… Tamo se robotizuješ iz pidžame u radnu …