Njemačka će građanima isplaćivati tkzv. 'klimatski novac': Evo koliko će iznositi po stanovniku - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka će građanima isplaćivati tkzv. ‘klimatski novac’: Evo koliko će iznositi po stanovniku

Njemačka će građanima isplaćivati tkzv. ‘klimatski novac’: Evo koliko će iznositi po stanovniku

Klimatski novac će se navodno početi izravno isplaćivati građanima od početka 2025. godine, poručili su iz Ministrastva financija.

Njemačka će početi svojim građanima isplaćivati takozvani klimatski novac, odnosno “klimageld”. Naime, sve što se oslanja na fosilna goriva postaje sve skuplje radi rasta cijena CO2 stoga će građani početi dobivati naknade za inflaciju. U koalicijskom sporazumu se eksplicitno spominje klimatski novac te piše kako će se razviti mehanizam socijalne kompenzacije, piše Fenix magazin.

„Kako bismo kompenzirali buduća povećanja cijena i osigurali prihvaćanje tržišnog sistema, razvit ćemo mehanizam socijalne kompenzacije izvan ukidanja EEG nameta (klimatski novac). Cilj je kompenzirati rast cijena tako da se građanima godišnje osigura klimatski novac od države“, stoji u saopćenju.

Međutim provedba ovakve naknade nije baš toliko jednostavna te Ministarstvo financija trenutno razmatra opcije kada, kome i koliko će se novaca isplaćivati. U Njemačkoj još ne postoji paušal koji bi se trebao isplatiti svim građanima, a nedavno je uvedena i fiksna cijena energije koja ima neke sličnosti s klimatskim novcem. Ta cijena energije se većim dijelom dijelila među stanovništvom preko plate, a postojala su i odvoje rješenja za penzionere i studente te mogućnost dobivanja paušala putem porezne prijave.

Klimatski novac će se navodno početi izravno isplaćivati građanima od početka 2025. godine, poručili su iz Ministarstva financija. To treba učiniti putem Saveznog središnjeg poreznog ureda. Neće se morati podnijeti porezna prijava, već se radi na bazi koja objedinjuje porezni broj i IBAN. Još nije sigurno koliko će iznositi naknada, ali prema prvim izračunima bi to trebalo biti 155 eura godišnje s tim da se očekuje kako bi taj iznos mogao rasti. Za 2027. godinu bi to moglo iznositi 260 eura godišnje po glavi stanovnika.

Naime, klimatski bonus već postoji u Austriji te iznosi najmanje 110 eura, a u nekim regijama i dvostruko više. Isplaćuje se svim osobama koje su u Austriji najmanje 6 mjeseci u godini, bez obzira na državljanstvo i dob. 

Loading

O urednik

Također pogledajte

“U NJEMAČKOJ ŽIVE NA KREDIT, ZARADIO SAM 830.000€, ALI TO NIJE NIŠTA”. Vratio se iz Njemačke pa do detalja opisao kako je živio

U Njemačkoj svi žive na cijelu kvotu kredita, na minus… Tamo se robotizuješ iz pidžame u radnu …