Doviđenja Njemačka: Popis velikih i poznatih kompanija koje napuštaju Njemačku - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Doviđenja Njemačka: Popis velikih i poznatih kompanija koje napuštaju Njemačku
frankfurt

Doviđenja Njemačka: Popis velikih i poznatih kompanija koje napuštaju Njemačku

Prema pisanju časopisa “Markt und Mittelstand”, dobrih 9.500 firmi s barem jednim njemačkim vlasnikom već postoji u Poljskoj, a trend je u porastu.

Trend je iseljavanja firmi iz Njemačke, navode njemačke mediji. Inostranstvo ne privlači samo mala i srednja preduzeća. Njemačka kao poslovna lokacija gubi sve više firmi i velikih industrija koje svoju proizvodnju sele na jeftinije lokacije. Po broju firmi koje su napustile njemački prednjači automobilska industrija.

Trend preseljenja proizvodnje nije posve nov. Od 1991. godine Volkswagen je u svoje fabrike u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj uložio više od 10 milijardi eura. Ali, naravno, Volkswagen još uvijek ima fabriku u Wolfsburgu.

Veliki logistički centar za firmu Otto gradi se u Ilowi u Poljskoj. Otvorenje je planirano za jesen 2024. godine.

Operater će biti Hermes Fulfillment. Hermes očekuje 1.900 novih radnih mjesta. Uz novu fabriku u Poljskoj, proširuje se fabrika Otto u Gernsheimu, Hessen. Operater je također Hermes Fulfillment.

Miele

Miele, najpoznatiji po svojim vešmašinama, u martu je najavio otpuštanje 2.700 radnika diljem svijeta. Kako navode njemački mediji, 700 radnih mjesta u Njemačkoj, iz fabrike Gütersloh, bit će preseljeno u poljsku fabriku u Ksawerówu, piše Fenix.

Michelin

Francuski proizvođač guma Michelin ide korak dalje i zatvara nekoliko pogona u Njemačkoj. Pogođeno je 1.500 radnika. Kamionske gume će se proizvoditi u Karlsruheu, Trieru i Homburgu do kraja 2025. godine.

Michelin je kao razloge odlaska naveo povećane troškove energije i “gume iz zemalja s niskim standardom”. Njemačka je jednostavno preskupa za proizvođača guma. Centar za kontakt s kupcima također će biti premješten iz Karlsruhea u Poljsku.

Viessmann

Porodično preduzeće Viessmann iz Hessena u januaru je dovršilo prodaju svog odjela za klimatizaciju i profitabilne dizalice topline američkoj grupi Carrier Global. U 2022. proizvođač grijanja uložio je 200 miliona eura u svoju fabriku u Poljskoj.

U poljskoj Legnici otvorit će se 3.000 radnih mjesta. Tadašnji poljski premijer Mateusz Morawiecki napisao je na X, zatim na Twitteru: “Ne tako davno Poljaci su išli u Njemačku brati šparoge. Danas njemačka tehnološka ulaganja dolaze u Poljsku.”

Continental

Dok se u Njemačkoj ukida 2.700 radnih mjesta, Dax grupa Continental planira novu fabriku u Meksiku. Firma sa sjedištem u Hannoveru ulaže preko 84 miliona u fabriku na novoj lokaciji. U meksičkoj državi Aguascalientes otvorit će se 200 novih radnih mjesta.

Preduzeća često pravdaju preseljenje proizvodnje u inostrantvo visokim troškovima energije u Njemačkoj.

Veliku ulogu igraju i plate. No, važno je da gotovo sve firme ne napuštaju u potpunosti Njemačku. Većinom zadržavaju dio proizvodnje u Njemačkoj, navode njemački mediji.

Loading

O urednik

Također pogledajte

“U NJEMAČKOJ ŽIVE NA KREDIT, ZARADIO SAM 830.000€, ALI TO NIJE NIŠTA”. Vratio se iz Njemačke pa do detalja opisao kako je živio

U Njemačkoj svi žive na cijelu kvotu kredita, na minus… Tamo se robotizuješ iz pidžame u radnu …