Sada je i službeno. Od 1. juna 2024 mnogo lakše do posla u Njemačkoj. Godišnja kvota dozvola za rad bit će povećana na 50.000 - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / Nekategorisano / Sada je i službeno. Od 1. juna 2024 mnogo lakše do posla u Njemačkoj. Godišnja kvota dozvola za rad bit će povećana na 50.000
njemacka ambasada sarajevo

Sada je i službeno. Od 1. juna 2024 mnogo lakše do posla u Njemačkoj. Godišnja kvota dozvola za rad bit će povećana na 50.000

Od 1. juna 2024. građani Zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije) uživat će povlašten pristup njemačkom tržištu rada.

Naime, Njemačka je odlučila udvostručiti broj viza koje će se godišnje odobravati građanima ovih šest zemalja u svrhu rada, na 50.000 viza, prenosi SchengenVisaInfo.

“Od juna 2024. godišnja kvota bit će povećana na 50.000 izdanih odobrenja Saveznog ureda za rad”, navodi Ambasada SR Njemačke u Sarajevu

Regulativa za zemlje Zapadnog Balkana bila je ograničena do kraja 2023. Međutim, nakon usvajanja novog Zakona o imigraciji kvalifikovanih radnika, Njemačka je odlučila promijeniti pravila za te zemlje.

Kako je pojašnjeno iz njemačke Ambasade, nova pravila će biti distribuirana u odgovarajuće vrijeme, a do tada će se svi termini i dalje dodjeljivati ​​putem sistema lutrije.

Nakon odluke o povećanju broja viza za radnike sa Zapadnog Balkana prema Zapadnobalkanskoj regulativi, SchengenVisaInfo je kontaktirao njemačke vlasti kako bi doznao više o novim pravilima koja će stupiti na snagu. No, još uvijek se čeka službeno očitovanje po tom pitanju.

Sljedeći upisi za termin otvaraju se 7. maja

Državljanima Zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije) dopušten je ulazak u Njemačku u svrhu rada na temelju propisa prema Zapadnobalkanskoj regulativi.

Međutim, zbog velikog interesa ovih nacionalnosti za dobivanje radnih viza za Njemačku od stupanja na snagu ove uredbe, Njemačka je odlučila dodijeliti datume za vize na temelju sreće ( Lutrija ).

Njemačka ambasada u ovih šest zemalja zapadnog Balkana uspostavila je sistem mjesečne lutrije koji nasumično odabire osobe kojima će biti dopušteno da zakažu termin za podnošenje zahtjeva za vizu.

Sljedeći termin za radnu vizu za Njemačku i Zapadni Balkan otvara se ove srijede, 7. maja 2024. i trajat će sedam dana, do 14. maja 2024.

U tom sedmodnevnom razdoblju mogu se registrirati svi državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, a postupak registracije nije potrebno obavljati preko posrednika ili drugih agencija jer je vrlo jednostavan.

Kandidati trebaju imati na umu da se mogu prijaviti samo jednom. Također, nije dopuštena naknadna promjena podataka ili prijenos termina na drugu osobu.

Oni koji budu izvučeni u sistemu lutrije bit će obaviješteni od strane njemačkih vlasti i tada će moći proći kroz proces podnošenja zahtjeva za vizu.

U Njemačkoj je krajem 2023. bilo zaposleno 76.000 radnika iz zemalja Zapadnog Balkana.

Na temelju propisa Zapadnobalkanske regulative, podaci pokazuju da je oko 76.000 građana Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije imalo radne dozvole u Njemačkoj krajem 2023. godine.

To je predstavljalo povećanje od 22 posto u usporedbi s 2022. kada je Njemačka imala oko 62.000 radnika s dozvolama iz tih zemalja prenosi fenix-magazin.

Od 1. juna 2024 godine

Ako nemate EU papire, radnu vizu ili smještaj u Njemačkoj onda ovo nemojte propustiti.

Od sada moguće i bez termina ili lutrije dobiti Njemačku vizu jer firma radi Vorabzustimmung, vi samo pruzimate vizu iz ambasade.

Prijaviti se možete ovdje:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Policija u Austriji objavila fotografije žena koje se dovode u vezu s nestankom Danke Ilić

Nakon što je austrijska policija saopćila kako se na videosnimku iz Beča najvjerovatnije nalazi nestala …