Srbi u velikom broju napuštaju svoju domovinu, sele se u Hrvatsku: Ovo je njihov razlog - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Srbi u velikom broju napuštaju svoju domovinu, sele se u Hrvatsku: Ovo je njihov razlog

Srbi u velikom broju napuštaju svoju domovinu, sele se u Hrvatsku: Ovo je njihov razlog

Zagrebački ugostitelj koji već godinama drži dvije jednostavne konobe u popularnom turističkom mjestu između Zadra i Šibenika kaže da nikada nije toliko ljudi htjelo raditi kao konobar kao ove godine.

“Oglas sam dao prošli petak. Tražio sam kuhara nekoliko konobara. Do nedjelje sam bio zatrpan molbama za posao. Dobio sam više od šezdeset molbi. Nikad unatrag pet godina toliko konobara i kuhara nije tražilo posao na moru, i nikad unatrag pet godina nije bilo lakše naći radnike”, priča ovaj ugostitelj za Plavu kamenicu.

“Javili su mi se konobari i kuhari iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, od kojih su neki radili u vrlo skupim restoranima i hotelima u svojom zemljama. Ali, javilo mi se i najmanje deset Hrvata iz Njemačke koji se žele vratiti. Kažu da su troškovi stanovanja u Njemačkoj prilično porasli, dok restoranska scena stagnira zbog loše ekonomske klime”, dodaje.

Sve atraktivnija destinacija

Prema njegovim riječima, konobari kod njega dobivaju plaću od 1300 eura na račun sa svim davanjima plus smještaj, najmanje jedan obrok dnevno, plus stopostotni iznos napojnice, što znači da konobaru u uspješnom restoranu ostaje minimalno 2500 eura mjesečno.

Dok svi žele ići raditi na more, u Zagrebu je teško naći kuhare i konobare. Slično je i u Srbiji gdje se mnogi ugostitelji žale da zbog Hrvata ostaju bez radne snage.

Miloš Turinski, glasnogovornik vodeće srpske agencije za zapošljavanje, ističe da je Hrvatska postala atraktivna destinacija zbog poslovnih mogućnosti i visokih primanja koja su dostupna radnicima, piše Blic.

Plaća se smještaj i obrok

Turinski naglašava da su radnici privučeni visokim primanjima i prilikama za rad u turističkoj sezoni, s obzirom na to da se plaća smještaj i obrok. Unatoč intenzivnom radu, mnogi se odlučuju na sezonski rad u Hrvatskoj svjesni da će se kući vratiti s dobrim prihodom.

Što se tiče visina primanja, Turinski navodi da konobari u hrvatskim ljetovalištima mjesečno mogu zaraditi od 1500 do 2000 eura, dok su kuhari imali plate i do 3000 eura.

Loading

O urednik

Također pogledajte

“U NJEMAČKOJ ŽIVE NA KREDIT, ZARADIO SAM 830.000€, ALI TO NIJE NIŠTA”. Vratio se iz Njemačke pa do detalja opisao kako je živio

U Njemačkoj svi žive na cijelu kvotu kredita, na minus… Tamo se robotizuješ iz pidžame u radnu …