Cijene nekretnina u Njemačkoj padaju, posebno u gastarbajterima omiljenom gradu - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Cijene nekretnina u Njemačkoj padaju, posebno u gastarbajterima omiljenom gradu

Cijene nekretnina u Njemačkoj padaju, posebno u gastarbajterima omiljenom gradu

Stanarine u Njemačkoj rastu zbog manjka stambenog prostora u uslovima visokih troškova gradnje i kredita koji su zakočili građevinski sektor i potražnju, spustivši cijene kvadrata, prema izvještaju udruženja banaka.

U prvom tromjesečju stambene nekretnine u Njemačkoj bile su 4,3 posto jeftinije nego u istom razdoblju prošle godine, objavilo je u srijedu udruženje njemačkih banaka Pfandbrief (vdp), a prenosi Pd.

Cijene najma novih stanova porasle su pak za 5,6 posto. Trend rasta najamnina neće popustiti u skorije vrijeme, procjenjuju u udruzi.

Tržište najma stanova pod ogromnim je pritiskom. Potražnja uvelike nadmašuje ponudu”, rekao je izvršni direktor vdp-a Jens Tolckmitt.

Troškovi gradnje značajno su porasli posljednjih godina zbog viših kamatnih stopa na kredite i znatno većih troškova rada i cijena građevinskog materijala. U takvim je uslovima broj građevinskih dozvola pao i potražnja je oslabila, što je rezultiralo nižim cijenama stambenog prostora, navodi vdp.

Pročitajte još:

Evo zašto je u Njemačkoj tako malo onih koji su vlasnici kuće ili stana

Prema bankarskom udruženju, najviše su pale cijene nekretnina u Minhenu, za 5,3 posto.

Pad građevinskih aktivnosti istodobno produbljuje nestašicu stanova, podižući daljnji rast najamnina, što bi se moglo nastaviti još neko vrijeme.

Udruga procjenjuje da bi se cijene stambenih nekretnina u dogledno vrijeme trebale stabilizovati, za razliku od onih komercijalnih nekretnina, poput poslovnih zgrada i trgovačkih centara.

Cijene su u tom segmentu pale gotovo 10 posto na godišnjoj razini i još se ne nazire ‘dno’, kaže čelnik udruge.

Izračuni se temelje na poslovnim podacima više od 700 banaka aktivnih u financiranju nekretnina, a ne na ponudama kupnje i najma koji služe kao osnova statističkom uredu, napominju u vdp-u.

Pročitajte još vezano za nekretnine u Njemačkoj:

KAKO U NJEMAČKOJ KUPITI STAN BEZ UČEŠĆA: Za kredit od 180.000 € potrebna je OVOLIKA PLATA – Evo od čega zavisi finansiranje banke

Nekretnine u Njemačkoj: Ovoliko stanari ili potencijelni kupci stanova dobivaju za 1200 eura mjesečno. Evo gdje se isplati kupovati nekretninu, a gdje se više isplati plaćati stanarinu:

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nije šala, Njemačka definitivno želi uvesti porezne olakšice za strane radnike?

Sve glasnije se njemačka privreda tuži na nedostatak stručne radne snage. Kako bi privukla radnike …