DO RADNE VIZE I DALJE SAMO LUTRIJOM: Njemačka od 1. juna mijenja pravila za građane Zapadnog Balkana, evo koliko propusnica dijele - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / DO RADNE VIZE I DALJE SAMO LUTRIJOM: Njemačka od 1. juna mijenja pravila za građane Zapadnog Balkana, evo koliko propusnica dijele

DO RADNE VIZE I DALJE SAMO LUTRIJOM: Njemačka od 1. juna mijenja pravila za građane Zapadnog Balkana, evo koliko propusnica dijele

Državljani Srbije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije uživaće privilegovan pristup tržištu rada Njemačke od 1. juna 2024. godine, prema Uredbi o Zapadnom Balkanu. To je zbog toga što je Njemačka odlučila da udvostruči broj viza koje će državljanima ovih šest zemalja dobijati u svrhu rada godišnje na 50.000, koje će od juna 2024. godine izdavati Federalna agencija za rad.

Regulativa za zemlje Zapadnog Balkana bila je ograničena do kraja 2023. godine. Međutim, nakon razvoja novog Zakona o kvalifikovanoj imigraciji, Njemačka je odlučila da promijeni pravila za ove nacionalnosti. Kako je objašnjeno iz njemačke ambasade, nova pravila će se blagovremeno dijeliti, a do tada će se svi termini i dalje dodjeljivati putem sistema lutrije.

Državljanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije dozvoljen je ulazak u Njemačku radi rada na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu. Međutim, pošto je interesovanje ovih nacionalnosti za dobijanje radnih viza za Njemačku bilo veliko otkako je uredba stupila na snagu, Njemačka je odlučila da odobri termine za vizu na osnovu sreće.

Njemačke ambasade u ovih šest zemalja Zapadnog Balkana uspostavile su mjesečni sistem izvlačenja lutrije koji nasumično bira pojedince kojima će biti dozvoljeno da zakažu termin za podnošenje zahtjeva za vizu.

DO POSLA DOŠLO 76.000 BALKANACA

Na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu, podaci pokazuju da je oko 76.000 državljana Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije krajem 2023. imalo dozvole u ​​Njemačkoj. Ovo je predstavljalo povećanje od 22 procenta u odnosu na 2022. godine kada je Njemačka imala oko 62.000 radnika koji su imali dozvole iz ovih zemalja.

Kandidati moraju imati na umu da im je dozvoljeno da se registruju samo jednom. Štaviše, ne mogu naknadno mijenjati podatke, a takođe im nije dozvoljeno da prenesu svoj termin na drugu osobu. One koje pokupi sistem lutrije obavještavaju njemačke vlasti i oni će tada moći da se podvrgnu procesu podnošenja zahtjeva za vizu.

Do kraja ove godine očekuje se i da će Njemačka registrovati veliki broj radnika iz zemalja Zapadnog Balkana po istom propisu, koji je novim Zakonom o kvalifikovanoj imigraciji postao trajni prenosi kurir.rs/schengenvisainfo

Loading

O urednik

Također pogledajte

SUPER VIJEST ZA DOSTA STANOVNIKA U NJEMAČKOJ: u planu je jednokratna financijska pomoć od 1.000 eura

Za primatelje Bafög naknada u Njemačkoj u budućnosti će biti dostupno više novca. Dobra je …