Šta bi se dogodilo Njemačkoj kad bi izašla iz EU? Objavljena studija - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Šta bi se dogodilo Njemačkoj kad bi izašla iz EU? Objavljena studija

Šta bi se dogodilo Njemačkoj kad bi izašla iz EU? Objavljena studija

NJEMAČKA bi pretrpjela ozbiljnu privrednu štetu kada bi izašla iz Evropske unije, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvještaju koje je vodila njemačka agencija dpa. Izlazak iz EU, napisali su ekonomisti u svojoj analizi, “doveo bi do ozbiljne privredne krize i dugoročnog gubitka prosperiteta za stanovništvo u Njemačkoj”.

Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) želi djelomično oslabjeti evropske integracije. Prema njihovom gledištu, Evropska unija bi trebala biti samo ekonomska i interesna skupina labavo povezanih individualnih država. Istraživači kelnskog instituta procijenili su da se može očekivati smanjenje BDP-a za 5.6 posto, odnosno oko 690 milijardi eura, pet godina nakon njemačkog izlaska iz Unije.

Oko 2.5 miliona radnih mjesta bi moglo biti izgubljeno u petoj godini. To otprilike odgovara gubicima ekonomske dodatne vrijednosti zbog pandemije koronavirusa i krize cijena energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu.

“Posljedice bi bile ogromne”

Izračuni se temelje na događajima i podacima iz prošlosti, no, budući da bi troškovi bili podjednako visoki, istraživači su izračunali što bi se dogodilo Njemačkoj da je napustila EU istovremeno kada i Ujedinjeno Kraljevstvo. Britanski glasači su odobrili izlazak iz Unije, što je poznato kao brexit, 2016., a proces je finaliziran 2020.

Kako bi to odredili, ekonomisti su analizirali privredni učinak brexita na Ujedinjeno Kraljevstvo od referenduma u ljeto 2016. do 2021., a zatim su prenijeli te učinke na Njemačku uzimajući u obzir razlike između dviju država.

Posljedice stvarnog njemačkog izlaska iz Unije bi vjerovatno bile veće, prema autorima, koji upućuju na bliske veze Njemačke s drugim članicama EU i korištenje zajedničke valute eura prenosi index.hr.

Loading

O urednik

Također pogledajte

(VIDEO) Evo šta se desi ako bosancu ne platite za njegov rad. Majstor Muhamed nije dobio novac, pa je krenulo razbijanje!

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se nemili događaj u Pećigradu kod Velike Kladuše u kojoj vlasnici …