S obračunom plate za maj radnici u Njemačkoj će dobiti 3,3 posto više novca na računu - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / S obračunom plate za maj radnici u Njemačkoj će dobiti 3,3 posto više novca na računu

S obračunom plate za maj radnici u Njemačkoj će dobiti 3,3 posto više novca na računu

Obračunom plata u maju u metaloprerađivačkoj i elektroindustriji u Njemačkoj radnici će trajno dobiti 3,3 posto više novca. U junu 2023. radnici su dobili rast plata od 5,2 posto. Oba povećanja plata dio su kolektivnog ugovora koji je dogovorio sindikat IG Metall 2022. godine.

Zbog povećanja mjesečnih plata i naknada za stručno usavršavanje povećavaju se i godišnje prigodne naknade poput regresa i božićnice, T-ZUG-a i T-Moneya koje su vezane za standardnu ​​mjesečnu platu prenosi fenix-magazin.

Veće posebne isplate

Sljedeća posebna isplata – regres, koji je dostupan u maju ili junu zavisno od firme – već se povećava, ali ne za 3,3 posto, jer je osnovica za obračun plata za zadnja tri mjeseca.

No, ostale posebne isplate u 2024. – dodatna isplata (T-ZUG) u julu, kao i božićnica na kraju godine – bit će veće za 3,3 posto nego 2023. A od septembra kreću novi kolektivni pregovori oko daljnjih povećanja plata.

Pročitajte još:

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA U NJEMAČKOJ: Ovo se mijenja za milione stanovnika od 1. juna

Znatno više novca u vašem novčaniku

Uz postotna povećanja tarifa, IG Metall je također pregovarao o bonusu za kompenzaciju inflacije (IAP) od 3.000 eura neto u krugu kolektivnih pregovora 2022. godini.

Radnici su ovaj bonus dobili u dva dijela – početkom 2023. i početkom 2024. Pripravnici i dualni studenti primaju ili su primili ukupno 1.100 eura inflacijskog bonusa.

Povećanje tarifa i isplata bonusa za kompenzaciju inflacije jasno su vidljive u novčaniku radnika: u razdoblju do 30. septembra 2024., ugovor o tarifi za metal 2022. donio je neto povećanje od gotovo 7.000 eura za jednog, potpuno obučenog kvalifikovanog radnika (bruto mjesečno 3.500 eura, porezna klasa I), navodi Sindikat IG Metall.

Počinje drugi krug kolektivnih pregovora

Važeći kolektivni ugovori o platama iz posljednjeg kolektivnog ugovora u spomenutim industrijama mogu se prvi put otkazati 30. septembra 2024. godine. To znači da IG Metall može pregovarati o novom povećanju plata za razdoblje koje slijedi.

Rasprava o zahtjevima već je počela. IG Metall ispituje mišljenje oko dva miliona radnika u 3.200 firmi prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

Sada je i službeno. Od 1. juna 2024 mnogo lakše do posla u Njemačkoj. EVO KAKO

Loading

O urednik

Također pogledajte

SUPER VIJEST ZA DOSTA STANOVNIKA U NJEMAČKOJ: u planu je jednokratna financijska pomoć od 1.000 eura

Za primatelje Bafög naknada u Njemačkoj u budućnosti će biti dostupno više novca. Dobra je …