PROMJENA KOJA ĆE UTICATI NA MILIONE RADNIKA: Mnogi U Njemačkoj se moraju pripremiti za ozbiljne profesionalne promjene - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / PROMJENA KOJA ĆE UTICATI NA MILIONE RADNIKA: Mnogi U Njemačkoj se moraju pripremiti za ozbiljne profesionalne promjene
njemacki bundestag

PROMJENA KOJA ĆE UTICATI NA MILIONE RADNIKA: Mnogi U Njemačkoj se moraju pripremiti za ozbiljne profesionalne promjene

S brzim uvođenjem sistema umjetne inteligencije (AI) u firme, mnogi zaposlenici u Njemačkoj moraju se pripremiti za ozbiljne profesionalne promjene, javlja dpa.

Očekuje se da će se do 2030. u Njemačkoj promijeniti do tri miliona radnih mjesta, što je sedam posto ukupnog broja zaposlenih, pokazalo je u četvrtak predstavljeno najnovije istraživanje globalnog instituta McKinsey (McKinsey – MGI).

Scenarij stručnjaka McKinseyja pretpostavlja ubrzano uvođenje AI sustava u SAD-u i Evropi. To bi moglo dovesti do automatizacije gotovo trećine radnih sati do 2030.

Do 2035. udio bi u EU mogao porasti na 45 posto. Prema procjenama, do 2030. u Evropi i Sjedinjenim Državama moglo bi biti potrebno gotovo 12 miliona promjena posla.

Pročitajte još:

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA U NJEMAČKOJ: Ovo se mijenja za milione stanovnika od 1. juna

U Evropi je to 6,5 posto trenutnih radnih mjesta. Autori ovaj trend vide kao rizik za tržište rada.

S jedne strane, visokokvalifikovana i natprosječno plaćena radna mjesta teško se mogu popuniti. S druge strane, moguć je višak radnika u sektoru s niskim platama.

Najveće promjene očekuju se u uredskim poslovima te u administrativnim odjelima firmi i javnih ustanova. Više od bilo koje druge promjene posla zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (54 posto) u Njemačkoj dolazi iz ovog sektora.

Uz Italiju, Njemačka je posebno pogođena jer uredski poslovi čine visok udio u ukupnoj zaposlenosti. Slijede usluge kupcima i prodaja sa 17 posto te proizvodne djelatnosti sa 16 posto.

U tim uvjetima stručnjaci iz McKinseyja očekuju pozitivne ekonomske učinke. Ubrzanim uvođenjem umjetne inteligencije i učinkovitim daljnjim usavršavanjem radnika u evropskoj privredi godišnja stopa rasta produktivnosti do 2030. može se povećati na tri posto.

Pročitajte još:

Zakon o Njemačkom državljanstvu ili dvojnom državljanstvu je sada definitivno usvojen. Evo šta morate znati ako namjeravate prisvojiti i Njemačko državljanstvo

Loading

O urednik

Također pogledajte

(VIDEO) Evo šta se desi ako bosancu ne platite za njegov rad. Majstor Muhamed nije dobio novac, pa je krenulo razbijanje!

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se nemili događaj u Pećigradu kod Velike Kladuše u kojoj vlasnici …