Nedržavljani EU će se od 1. juna moći još lakše zapošljavati u Njemačkoj: Evo kako do "Kartice mogućnosti" - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Nedržavljani EU će se od 1. juna moći još lakše zapošljavati u Njemačkoj: Evo kako do “Kartice mogućnosti”

Nedržavljani EU će se od 1. juna moći još lakše zapošljavati u Njemačkoj: Evo kako do “Kartice mogućnosti”

Ako ste razmišljali o preseljenju u Njemačku, nova mogućnost zaposlenja u ovoj državi bi mogla biti prilika za vas.

S obzirom na to da je ovoj zemlji potrebno sve više kvalifikovanih radnika, uspostavila je novi način zapošljavanja onih koji nisu državljani Evropske unije. Naime, “Karticom mogućnosti (Chancenkarte)” se omogućava onima koji nisu državljani EU da dođu u Njemačku te da posao traže maksimalno godinu dana prenosi klix.ba.

Ideja o ovoj kartici je nastala prije dvije godine, a od 1. juna ove godine će biti dostupna nedržavljanima EU. Njemačkoj godišnje nedostaje čak 400.000 kvalifikovanih radnika, posebno u inženjerstvu, informacionim tehnologijama (IT) i zdravstvu.

“Kartica mogućnosti” predstavlja privremenu vizu ili privremenu radnu dozvolu. Naime, onima koji imaju karticu je dozvoljeno da rade po skraćenom radnom vremenu, tj. najviše 20 sati sedmično ili da steknu dvosedmično probno radno iskustvo. Ukoliko onaj koji ima karticu želi da radi puno radno vrijeme, može se prijaviti za produženje boravka, a ovaj proces je olakšan jer već ima ponudu za posao.

Pročitajte još:

Sada je i službeno. Od 1. juna 2024 mnogo lakše do posla u Njemačkoj. Godišnja kvota dozvola za rad bit će povećana na 50.000

Između ostalog, uslov za dobijanje kartice je znati njemački ili engleski jezik te imati dokaz o posjedovanju sredstava ili plate iz ugovora na nepuno radno vrijeme koja je dovoljna za pokrivanje troškova boravka u Njemačkoj tokom godinu dana – riječ je o iznosu od 12.000 eura.

Oni koji apliciraju za dobijanje “Kartice mogućnosti” se boduju, a minimalan broj bodova za dobijanje kartice je šest, pa tako se:

  • Četiri boda dobijaju za posjedovanje profesionalne kvalifikacije priznate u Njemačkoj ili dozvole za profesije kao što su učitelj, medicinska sestra ili inženjer;
  • Tri boda dobijaju za pet godina iskustva ostvarenih u posljednjih sedam godina ili za poznavanje njemačkog jezika na nivou B2, i to u skladu sa Zajedničkim evropskim referentnim okvirom za jezike (CEFR);
  • Po dva boda dobijaju za dvogodišnje iskustvo ostvareno u posljednjih pet godina, ako je neko mlađi od 35 godina u trenutku apliciranja i za posjedovanje certifikata za poznavanje jezika na nivou B1.
  • Jedan bod dobija ako je neko mlađi od 40 godina u trenutku apliciranja, ako je neko u posljednjih šest mjeseci boravio u Njemačkoj (ali ne turistički), za poznavanje engleskog jezika na nivou C1 ili za poznavanje njemačkog jezika na nivou A2, za obuku za deficitarna zanimanje i za apliciranje zajedno sa supružnikom.

Aplicirati za “Karticu mogućnosti” je moguće u njemačkom konzulatu u matičnoj državi, piše Euronews.

Pročitajte još:

Evo koja Vam je dokumentacija potrebna za izdavanje Njemačke vize?

Loading

O urednik

Također pogledajte

SUPER VIJEST ZA DOSTA STANOVNIKA U NJEMAČKOJ: u planu je jednokratna financijska pomoć od 1.000 eura

Za primatelje Bafög naknada u Njemačkoj u budućnosti će biti dostupno više novca. Dobra je …