Ograničenje zarade u Njemačkoj: Koliko sati možete raditi na mini-jobu? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Ograničenje zarade u Njemačkoj: Koliko sati možete raditi na mini-jobu?

Ograničenje zarade u Njemačkoj: Koliko sati možete raditi na mini-jobu?

Od 2024. godine minimalna satnica u Njemačkoj iznosi 12.41 euro, što povećava granicu zarade na mini-jobovima na prosječnih 538 eura mjesečno.

Ograničenje zarade za mini-jobove je povezano sa zakonskom minimalnom platom. Drugim riječima, ako se minimalna plata poveća, povećava se i granica zarade na mini jobovima. Pošto je zakonska minimalna plata 1. januara 2024. porasla na 12.41 euro po satu, povećana je i granica zarade na mini jobovima. To je u prosjeku 538 eura mjesečno – “preračunato tokom godine, to je 6.456 eura“, navodi se u saopštenju Ujedinjene pomoći za porez na zarade (VLH).

Ograničenje zarade: Koliko sati možete raditi na mini-jobu?

Šta to znači za radno vrijeme? Svima kojima će 2024. godine biti isplaćena minimalna plata od 12.41 eura po satu za svoj rad biće dozvoljeno da „rade u proseku nešto više od 43 sata mjesečno“ – bez gubitka statusa mini-joba. Ako zarađujete više od minimalne plate kao mini-job, možete raditi manje sati.

Pročitajte još:

VAŽNA PROMJENA U NJEMAČKOJ: Sve što trebaju znati oni koji već rade ili žele raditi dodatan posao

Bez glavnog posla, ali nekoliko mini-jobova: Šta je moguće?

Šta još treba da znaju radnici sa mini poslovima u vezi sa ograničenjem zarade? Kombinovanje nekoliko mini poslova jedan pored drugog u osnovi je moguće, piše Nemački savez sindikata (DGB) na svom sajtu – pod uslovom da ne zarađujete više od prosečnih 538 eura mesečno.

„Nekoliko mini poslova se generalno sabira“, nastavlja se. U svakom slučaju, o tome trebate obavijestiti svog poslodavca. “Ako svi mini poslovi zajedno prelaze granicu zarade od trenutno 538 eura, onda će svi mini poslovi – kao i redovni poslovi – biti podložni doprinosima za socijalno osiguranje”, naglašava DGB.

Izuzetak: Kratkoročno zaposlenje – šta važi?

Postoji i sljedeći izuzetak: Ako se neko zaposli samo na kratko vrijeme, ograničenje zarade za takav „ kratkoročni posao “ nije odlučujuće, kako je izvijestila Njemačka novinska agencija pozivajući se na sjedište mini poslova koji pruža informacije o tome. Ono što je tada ključno je da se rokovi poštuju unutar kalendarske godine. Zaposlenje se tada mora vremenski ograničiti od početka – na tri mjeseca ili 70 radnih dana.

Mini-posao kao posao sa skraćenim radnim vremenom – šta morate uzeti u obzir?

Uz glavni posao koji podliježe doprinosima za socijalno osiguranje, zaposlenima je dozvoljeno da rade samo jedan mini-posao sa ograničenjem zarade, također na svom blogu obavještava centar za mini posao.

“Ako se dodaju dodatni poslovi, hronološki redoslijed je uvijek presudan”, nastavlja se. Samo prvi mini-posao ostaje registrovan kao mini-posao u sjedištu mini poslova. “Svi ostali mini poslovi moraju se prijaviti davaocu zakonskog zdravstvenog osiguranja kao zaposlenje koje podliježe doprinosima za socijalno osiguranje, bez obzira na visinu zarade.”, naglašava se prenosi gpmaljevac.

Pročitajte još:

VAŽNA PROMJENA U NJEMAČKOJ: Sve što trebaju znati oni koji već rade ili žele raditi dodatan posao

OVO SU NAJBOLJI MINI-JOB POSLOVI, SATNICA I DO 50 EURA

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nije šala, Njemačka definitivno želi uvesti porezne olakšice za strane radnike?

Sve glasnije se njemačka privreda tuži na nedostatak stručne radne snage. Kako bi privukla radnike …