Njemačka treba 75.000 novih vojnika, NATO vidi Rusiju kao prijetnju - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Njemačka treba 75.000 novih vojnika, NATO vidi Rusiju kao prijetnju

Njemačka treba 75.000 novih vojnika, NATO vidi Rusiju kao prijetnju

Njemačkoj će trebati najmanje 75.000 dodatnih vojnika kako bi ispunila svoje obaveze prema NATO-u dok savez prilagođava svoje planove odbrane kako bi se suočio sa Rusijom.

Ovo je objavio njemački medij Spiegel koji navodi da pozivi za povećanjem broja vojnika bi mogli predstavljati dodatan izazov za njemačku vladu koja pokušava osigurati sredstva za veća izdvajanja za odbranu otkako je započela ruska invazija na Ukrajinu prenosi klix.ba.

Raspravljalo se o ponovnom uvođenju nekog oblika vojne obaveze. Vođe NATO-a su na prošlogodišnjem samitu u Vilniusu odobrile prve veće odbrambene planove od kraja Hladnog rata.

Odluka predstavlja značajnu promjenu politiku s obzirom na to da NATO desetljećima nije izrađivao takve planove jer je sudjelovao tek u manjim ratovima u Afganistanu i Iraku, a postsovjetsku Rusiju nije smatrao egzistencijalnom prijetnjom.

NATO i vojni planeri zemalja članica su prepoznali manjak vojnika, oružja i druge opreme za odbranu od ruskog napada koji bi, prema procjenama njemačke vojske, trebao doći 2029. godine prenosi klix.ba.

Loading

O urednik

Također pogledajte

Nije šala, Njemačka definitivno želi uvesti porezne olakšice za strane radnike?

Sve glasnije se njemačka privreda tuži na nedostatak stručne radne snage. Kako bi privukla radnike …