POREZI NA PLATE U NJEMAČKOJ: Evo ko će profitirati od porezne reforme koja stupa uskoro na snagu - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / Nekategorisano / POREZI NA PLATE U NJEMAČKOJ: Evo ko će profitirati od porezne reforme koja stupa uskoro na snagu

POREZI NA PLATE U NJEMAČKOJ: Evo ko će profitirati od porezne reforme koja stupa uskoro na snagu

Njemački ministar financija Christian Lindner namjerava neutralizirati učinke visoke inflacije i rasteretiti porezne obveznike za 23 milijarde eura u idućim godinama. Međutim, koalicijski partneri imaju primjedbe na plan, javlja dpa.

Lindner je u srijedu u Berlinu rekao da se do 2026. godine planira prilagoditi poreze na plate i dohodak u tri koraka prenosi fenix-magazin.

Time će se kompenzirati svojevrsno povećanje poreza, do kojeg dolazi kada inflacija potpuno “pojede” povećanje plata, budući da to povećanje sa sobom nosi i veći porez .

Prema planovima Lindnera, u Njemačkoj će ove godine retroaktivno od 1. januara neoporezivi dio plaća i primanja biti povećan za 180 eura, na 11.784 eura. Do tog iznosa neće se plaćati porezi, čime će se građani rasteretiti za oko dvije milijarde eura.

Pročitajte još:

GASTARBAJTERI SE OTIMAJU ZA OVA 3 POSLA U Njemačkoj : Pomamili se jer su odlično plaćeni, potrebno je samo da se ispuni JEDAN USLOV

Od januara sljedeće godine neoporezivi dio povećava se za još 300 eura na 12.084. Osim toga, pomaknut će se osnovica za porez na dohodak, pa će se viši porezi odnositi na nešto veće dohotke nego danas.

To znači dodatno rasterećenje od osam milijardi eura. U 2026. godini planirano je još jedno povećanje neoporezivog dijela plata i primanja.

No, u vladajućoj koaliciji, u kojoj su uz Lindnerov liberalni FDP još socijaldemokratski SPD i Zeleni, njegovi su planovi naišli na kritike.

“Prijedlozi koji će saveze zemlje i lokalne samouprave koštati milijarde eura u dvoznamenkastim iznosima, a koji će uglavnom rasteretiti najbogatije u zemlji, nisu primjereni za ovo vrijeme”, rekao je dužnosnik Zelenih Andreas Audretsch za dpa prenosi fenix-magazin.

Pročitajte još:

Loading

O urednik

Također pogledajte

Bh. dijaspora: više iseljava, investira i šalje više novca

Više od dva milijuna bh. državljana živi i radi izvan domovine te mnogi kažu kako …