Zbog Evropskog prvenstva u nogometu Njemačka uvodi granične kontrole - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / Zbog Evropskog prvenstva u nogometu Njemačka uvodi granične kontrole

Zbog Evropskog prvenstva u nogometu Njemačka uvodi granične kontrole

Da bi se omogućilo da EP u fudbalu bude mirna manifestacija, moguće je uvođenje graničnih kontrola s ciljem smanjenja nasilja. Pogođeni su i granični prelazi na kojima savezna policija do sada nije vršila kontrole.

Od danas su, zbog Evropskog prvenstva u fudbalu, moguće kontrola na njemačkim granicama. Savezna policija će, zavisno od situacije, nasumično provjeravati putnike koji ulaze u zemlju, saopštilo je Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova. Na taj način bi se prvenstveno pravovremeno trebali uočiti i spriječiti ulasci nasilnika. Svi putnici se mole da sa sobom nose važeće putne isprave prenosi DW.

Kontrole će se vršiti i na granicama s Danskom, Francuskom i zemljama Beneluksa. Putnici iz Šengenskog prostora mogu biti kontrolisani i u vazdušnom saobraćaju, kao i u njemačkim lukama.

Faeser ima tri opasnosti u vidu

Savezna ministarka unutrašnjih poslova Njemačke Nancy Faeser (SPD) naredila je ovaj korak. “Naš fokus obuhvata prijetnje od islamističkog terorizma, preko huligana, pa sve do cyber-napada,” naglasila je Faeser. Ona je nedavno izjavila da je sigurnosna situacija “napeta”, ali da nema konkretnih indicija o planiranim napadima.

Uprkos radovanju zbog Evropskog prvenstva u fudbalu u našoj zemlji, bezbjednost ima najveći prioritet, istakla je njemačka ministarka. Smotra najboljih evropskih reprezentacija počinje 14. juna utakmicom između Njemačke i Škotske u Minhenu. Privremene kontrole na svim njemačkim unutrašnjim šengenskim granicama najavljene su na nivou Evropske unije do 19. jula – dakle nekoliko dana nakon finalnog susreta koji će biti odigran 14. jula na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Granične kontrole više puta produžene

Postojeće štacionarne kontrole na granicama s Poljskom, Češkom i Švajcarskom nedavno su produžene za pola godine i trajaće do sredine decembra. Ministarka unutrašnjih poslova Njemačke Nancy Faeser ih je prvi put naredila u oktobru 2023. godine i od tada ih je više puta produžila. Cilj je borba protiv kriminala povezanog s krijumčarenjem i ograničavanje neregularne migracije. Granične kontrole na njemačko-austrijskoj kopnenoj granici na snazi su još od jeseni 2015. godine prenosi DW.

Loading

O urednik

Također pogledajte

(VIDEO) Evo šta se desi ako bosancu ne platite za njegov rad. Majstor Muhamed nije dobio novac, pa je krenulo razbijanje!

Tokom jučerašnjeg dana dogodio se nemili događaj u Pećigradu kod Velike Kladuše u kojoj vlasnici …