Definitivno, Njemačka vlada usvojila zakon koji olakšava zapošljavanje radnika iz cijelog svijeta - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / INFORMACIJE / Definitivno, Njemačka vlada usvojila zakon koji olakšava zapošljavanje radnika iz cijelog svijeta
angela merkel njemacka

Definitivno, Njemačka vlada usvojila zakon koji olakšava zapošljavanje radnika iz cijelog svijeta

Njemačka vlada danas je usvojila dugoočekivani zakon o migracijama koji će olakšati zapošljavanje kvalifikovanih radnika iz svih krajeva svijeta, javljaju njemački mediji.
Zakon treba biti izglasan u parlamentu nakon čega bi stupio na snagu 2020. godine, a tekstom je predviđeno uklanjanje nekoliko birokratskih prepreka za one koji traže posao u Njemačkoj.

I dalje je neizvjesno da li će konzervativno krilo vladajući CDU prihvatiti izmjene zakona.

“Ovo je dobar dan za modernu Njemačku”, rekao je ministar rada Hubertus Heil, dok je ministar ekonomije Peter Altmaier rekao da je ovo “historijski dan”.

Zakon bi mogao olakšati doseljavanja i zapošljavanje radnika iz Zemalja Zapadnog Balkana, ali i ostalih država izvan Evropske unije.

Bh. novinar Mirsad Kebić, koji već nekoliko godina živi i radi u Minhenu, ranije je napomenuo da će novi zakon o useljeništvu biti usvojen.

“U Njemačkoj se o novom zakonu govori kao da je stvar već završena, mada se naravno računa ono što je ‘de jure'”, kazao nam je Kebić.

Njemačka bilježi najvišu stopu nepopunjenih radnih mjesta i želi stabilizirati penzione fondove, a poslodavci nastoje popuniti blizu milion radnih mjesta.

No, kako će se rješavanje tog njemačkog problema odraziti na Zemlje bivše Jugoslavije, prognoze su jasne: zadat će snažan udarac našem tržištu rada.

Njemačka vlada usvojila je zakon o useljavanju kvalificirane radne snage koji bi od 2020. trebao omogućiti zapošljavanje i iz zemalja koje nisu članice EU.

– Njemačkoj su potrebni stručni radnici, potrebni su joj radnici iz inozemstva – rekao je nakon sjednice vlade ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (Seehofer).
Ministar ekonomije i rada Petar Altmajer (Altmeier) rekao je da se radi o “historijskom trenutku u kojem je Njemačka promijenila način razmišljanja kada je u pitanju useljavanje”.

Ministar rada istakao je da vjeruje da ovaj zakon znači i promjenu načina razmišljanja i da iza Njemačke ostavlja razdoblje koje je trajalo više decenija, a koje je karakterizirala ideološka rasprava o useljavanju.

On je naglasio da su uvjeti za useljavanje i dalje visoki, pa će tako, naprimjer, uz stručnu dokvalifikaciju, od presudne važnosti biti i poznavanje njemačkog jezika.

Sjednicu možete pogledati ovdje

PK zum Fachkräfteeinwanderungsgesetz

Live: Pressekonferenz zum Fachkräfteeinwanderungsgesetz

Gepostet von ntv Nachrichten am Mittwoch, 19. Dezember 2018

Loading

O urednik

Također pogledajte

NOVI MJESEC, NOVA PRAVILA: Šta se sve mijenja za stanovnike Njemačke od maja?

Všie troškova, bolja provedba zakona: mjesec maj će stanovnicima Njemačke donijeti važne promjene .  Putnici …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *