KATASTROFALNA SITUACIJA ĆE UTICATI NA MILIONE LJUDI: Evo što čeka stanovnike Njemačke u narednim mjesecima: - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / POČETNA / KATASTROFALNA SITUACIJA ĆE UTICATI NA MILIONE LJUDI: Evo što čeka stanovnike Njemačke u narednim mjesecima:

KATASTROFALNA SITUACIJA ĆE UTICATI NA MILIONE LJUDI: Evo što čeka stanovnike Njemačke u narednim mjesecima:

Preuzeto sa fenix-magazin

Rat u Ukrajini i nedovoljna opskrba gasom uticat će na milione ljudi u Njemačkoj. Cijene struje i gasa u Njemačkoj uskoro će biti još veće, objavio je u nedjelju portal za zaštitu potrošača Verivox prenosi fenix-mgazin

Za mjesec april, maj i juni osnovni opskrbljivači, na čijem se području nalazi 13 miliona domaćinstava, najavili su nova poskupljenja struje. Verivox ističe kako će 116 dobavljača gasa povećati cijene, što znači kako će u prosjeku tarife porasti za 19,5 posto. Nije poznato koliko od tih domaćinstava ima ugovore s osnovnim opskrbljivačima gasa.  Verivoxov stručnjak za energetiku Thorsten Storck kaže kako su se veleprodajne cijene za opskrbljivače električne energije utrostručile u roku od godinu dana.

– EEG doplata se više neće primjenjivati ​​sredinom 2022. godine. No, to će samo malo ublažiti povećanje troškova energije za domaćinstva, kaže Storck.

– Svi opskrbljivači gasa u Njemačkoj muče se sa historijsko visokim nabavnim cijenama. Rat u Ukrajini i mogući prekid opskrbe gasom dodatno pogoršavaju situaciju. Potrošači će se stoga morati prilagoditi rastu cijena u narednim mjesecima, kaže Storck.

U slučaju gasa, krivulja cijena je još jasnije bila usmjerena prema gore: ako je porodica s potrošnjom plina od 20.000 kilovatsati u aprilu 2021. morala potrošiti 1.184 eura godišnje, to je trenutno 2.787 eura – to je povećanje od 135 posto.

Fenix-magazin/MD

Loading

O urednik

Također pogledajte

Da li biste radije kupili stan ili kuću umjesto iznajmljivanja? Zašto kupovina kuće ili stana se isplati upravo sada

Za mnoge ljude je sasvim normalno da žive pod kirijom (najmom). Naročito u velikim gradovima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *