Ove godine iz BiH u inostranstvo otišlo 10.913 osoba? - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Ove godine iz BiH u inostranstvo otišlo 10.913 osoba?
Razgovor uspjesan

Ove godine iz BiH u inostranstvo otišlo 10.913 osoba?

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH na rad u inostranstvo ove godine iz BiH je otišlo 10.913 osoba.
Od ovog broja 10.090 građana je otišlo u Sloveniju, a 823radnika su dobila posao u Njemačkoj.
 
I dok se najviše govori o odlasku u Njemačku, iz Bosne i Hercegovine sve više kvalifikovanih radnika odlazi u Sloveniju.
 
Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH navode da je u Sloveniju otišlo 23 posto vozača, isto toliko varilaca, 7 posto zidara te u manjem postotku ostale profesije uglavnom vezane za građevinsku industriju.
 
Ove godine Tuzlanski kanton je zbog rada u inostranstvu napustile su 3.243 osobe. Od toga je u Sloveniju otišlo njih 2 hiljade, javila je Televizija Tuzlanskog kantona.
 
Naša zemlja ima Međunarodni sporazum o zapošljavanju sa Slovenijom i Njemačkom. Sa Slovenijom se vrši zapošljavnje svih profila, ponajviše kvalificiranih radnika. Sa Njemačkom sporazum vrijedi za njegovatelje, odnosno za medicinske tehničare i pedijatrijske sestre.
 
U posljednje vrijeme na strukturu raspoložive radne snage u BiH utječe upravo izražena emigracija u inozemstvo, naročito mladog i stručnog kadra. Ukoliko se taj trend nastavi, na tržištu rada u FBiH bi moglo doći domaći poslodavci imaju velike probleme da pronađu odgovarajuću radnu snagu.
 
Privrednike ponajviše brinu promjene zakona o zapošljavanju u Njemačkoj, prema kom će svi građani bivše Jugoslavije čije države nisu u EU moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.
 
Prema statističkim podacima na TK još uvijek je bez posla 79.557 osoba, od toga je mladih do 35 godina 32.016. To su upravo oni koji odlaze i dalje neki sretniji život u drugim zemljama.

Loading

O urednik

Također pogledajte

novac euri

Više rada ne znači uvijek i više novca u Njemačkoj

Otkako je aktuelna vlada podigla razinu socijalne pomoći, vode se rasprave o tome isplati li …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *