Firma iz Hrvatske traži radnike iz Bosne, daju platu 1300€ plus stan i hrana! - POSAO U NJEMAČKOJ
Home / ZANIMLJIVOSTI / Firma iz Hrvatske traži radnike iz Bosne, daju platu 1300€ plus stan i hrana!
radnici

Firma iz Hrvatske traži radnike iz Bosne, daju platu 1300€ plus stan i hrana!

Njegova kompanija trenutno ima 150 zaposlenih, među kojima je 20-ak iz Bosne i Hercegovine, a zbog povećanja poslova treba ih još.

Kompanija Sarađen d.d., izvodi različite građevinske poslove, a krajem prošle godine dobila je, s još tri hrvatske kompanije, posao dogradnje i rekonstrukcije sistema kanalizacije i vodoopskrbe na području Aglomeracije Šibenik, vrijedan oko 38 miliona eura, ali radnika fali, piše Šibenski.
– Sad kad ima posla, nema ljudi, a kad nije bilo posla, ljudi je bilo viška. Poznato je da u Hrvatskoj fali radnika svih profila, a za nas građevinare su to tesari, zidari, armirači i drugi građevinski radnici. Na domaćem terenu tih radnika odavno nema pa smo ih godinama “uvozili” iz Bosne i Hercegovine. Ali, ni tamo ih više nema, kaže Marko Sarađen, vlasnik jedne od najvećih građevinskih firmi na širem šibenskom području.

Dodaje da je i Bosna prazna.

– Otišli su za Austriju i Njemačku i mi se sada okrećemo prema Albaniji, Makedoniji i Ukrajini. Tim radnicima osiguravamo stan i naknadu za hranu, a plaća koju im nudimo je (neto!) od 1.200 do 1.300 eura za tesara, te od 1.000 do 1.300 eura za armirača i ostala zanimanja, ovisno o kvalifikaciji, navodi Sarađen.

Njegova kompanija trenutno ima 150 zaposlenih, među kojima je 20-ak iz Bosne i Hercegovine, a zbog povećanja poslova treba ih još.

Vlada Hrvatske je, za razliku od prethodnih, ove godine na vrijeme utvrdila godišnju kvotu zapošljavanja stranaca i povećala je te se poslodavci, pa tako i šibenski, ne moraju brinuti oko kvote. Prostora ima, ali kako stvari stoje, nema više radnika u zemljama u okruženju koji bi mogli doći raditi u njihove kompanije.

Izvor: Fokus.ba

Loading

O urednik

Također pogledajte

Uprkos velikoj potražnji, u Njemačkoj je 1,9 miliona praznih stanova.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Njemačkoj je do 15. maja registrirano 1,9 miliona praznih stanova, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *